Episkop Fotije: Svi snosimo odgovornost za Republiku Srpsku :: Semberija INFO ::

 

Episkop Fotije: Svi snosimo odgovornost za Republiku Srpsku


Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je da praznik Preobraženje Gospodnje treba sve da podsjeća odgovornost za Republiku Srpsku nije samo na jednom čovjeku, već da je ona blago i odgovornost svih.

Vladika Fotije je poručio da je teško doći do preobražaja ako se izgubi Republika Srpska.

"Svi smo svesni da je ona nekako uzdrmana, da je napadnuta sa raznih strana i da jednako treba da podelimo odgovornost za Republiku Srpsku, da je očuvamo kao naš prostor, našu kuću u kojoj mi živimo, koja nam daje slobodu kao svaka kuća - slobodu disanja, života, rada i još mnogo toga", rekao je episkop Fotije na obilježavanju krsne slave grada Doboja u hotelu "Park".

Vladika Fotije prethodno je povodom gradske slave služio liturgiju u dobojskom Hramu Svetih apsotola Petra i Pavla.

On je istakao da se raduje što je ljude koji se bave politikom i društvenim djelatnostima danas vidio u crkvi i poručio da je dobro što pokazuju da imaju vremena da budu sa svojim narodom.
 
Episkop Fotije je ukazao da je Preobraženje Gospodnje praznik mira, ljubavi i zajedništva.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić, koji je prisustvovao obilježavanju krsne slave grada, ukazao je da se u Doboju sprovode projekti u iznosu većem od 1.000.000 KM, koje Ministarstvo plasira putem Agencije za agrarna plaćanja kao kapitalne investicije, a da direktna podrška u posljednje tri godine iznosi više od 3.000.000 KM.

Minić je rekao da je u ime Vlade Republike Srpske došao da gradonačelniku Doboja Borisu Jereniću prenese podršku Vlade u nastavku realizacije projekata u ovoj lokalnoj zajednici.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske aktivno učestvovala u obnovi Doboja nakon poplava iz 2014. godine i istakao da je oporavak ovog grad danas veoma vidljiv.

Jerinić je rekao da je između dvije proslave slave grada uređeno mnogo.

On je naveo da su sagrađene fabrike u Boljaniću i Podnovlju, da će do kraja godine biti završen objekat nove bolnice, da je u poodmakloj fazi izgradnja "ritejl" parka koji će zapositi do 500 ljudi, kao i da su u Poslovnoj zona Velika Bukovica do sada prodati placevi za 14 investitora.

Jerinić je dodao da se uskoro očekuje i realizacija projekta sa grupacijom "Hifa" koja je uvezla najsavremeniji pogon za proizvodnju pvc stolarije, te da će u naselju Podnovlje do kraja godine početi izgradnja solarne elektrane.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske sa ovog područja, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić, direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević, direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić.
Osim sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, prisustvovali su i predstavnici drugih vjerskih zajednica iz ovog grada te delegacije opština Višegrad, Stanari i Petrovo.
 
(ATV)