Dodik odlikovao episkopa Lukijana: SPC čuva srpski narod :: Semberija INFO ::

 

Dodik odlikovao episkopa Lukijana: SPC čuva srpski narod


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio je danas episkopu budimskom Lukijanu Orden Republike Srpske na lenti za znatan doprinos u širenju pravoslavne religije, učvršćivanju duhovnosti, te pružanju nesebične podrške svome narodu gdje god se on nalazio i u kakvim god životnim iskušenjima obitavao.

Predsjednik Srpske orden je uručio u Sentandreji, gdje je zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovao večernjem bogosluženju u Preobraženskoj crkvi, povodom obilježavanja krsne slave ove crkve.

Dodik je episkopu Lukijanu i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve čestitao praznik i istakao da je njemu i Cvijanovićevoj bilo važno da su danas u Sentandreji jer smatraju da ono što Crkva i vladika rade čuva srpsku kulturu, srpski narod, srpsko trajanje i bivstvovanje.

Episkopu Lukijanu uručio sam Orden Republike Srpske na lenti za pružanje nesebične podrške srpskom narodu gdje god se nalazio. pic.twitter.com/FzS0Up461t

— Milorad Dodik (@MiloradDodik) August 19, 2023


- Ponosan sam što danas u Sentandreji na poziv episkopa Lukijana prisustvujem proslavi velikog pravoslavnog praznika Preobraženja. Imam posebnu čast da sam kum krsne slave koju obilježava Preobraženjska crkva u Sentandreji, a krsnoj slavi prisustvuje predsjednik Srbije - naveo je Dodik na društvenim mrežama.
 
Episkop Lukijan je prošle godine predsjednika Srpske odlikovao Ordenom Eparhije budimske prvog reda za doprinos očuvanju srpskih interesa i veza.

Ovim oredenom episkop je danas odlikovao i predsjednika Srbije.

(RTRS)