Politička zabrana slobode kretanja - Sarajevo ne dozvoljava mirno okupljanje Srba :: Semberija INFO ::

 

Politička zabrana slobode kretanja - Sarajevo ne dozvoljava mirno okupljanje Srba


Odluka MUP-a Kantona Sarajevo da zabrani mirno okupljanje ispred Suda i Tužilaštva, najavljeno za sutra u 18.00 časova i danas izaziva brojne reakcije. Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan nema dilemu da je odluka političkog karaktera. Srbi iz Federacije duboko su razočarani, kažu uskraćena im je sloboda okupljanja. Podsjećamo, zahtjev za održavanje mirnog skupa zbog političke optužnice protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića, Udruženje za zaštitu prava Srba u FBiH podnijelo je 24. avgusta, a juče je sarajevska policija taj zahtjev odbila.

Postavljanjem spomenika srpskom kralju Stefanu Tvrtku Kotromaniću, federalno Sarajevo ispunilo je kvotu za prijem Srba. Potencijalni dolazak više hiljada Srba pred Sud i Tužilaštvo BiH prevazilazi njihov mutletnički kapacitet. Mirno okupljanje je zabranjeno, zbog bezbjednosnog rizika kako su rekli u sarajevskoj policiji.

- MUP Republike Srpske nije imalo nikakvih bezbjednosih saznanja vezano za taj skup koje bi ustupili. Ono što sam mogao lično da zaključim iz medija, čini mi se da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo podleglo političkom uticaju i da je taj uticaj bio odlučujući za donošenje te odluke, a ne bezbjednosni razlozi - naglasio je Siniša Karan, ministar unutrašnjih spolova Republike Srpske.

Zanimljivo, sarajevski MUP, 21. avgusta nije imao bezbjednosnih dilema kada je dozvolio protest više stotina bošnjačkih ratnih veterana i pristalica iz Goražda i Sarajeva ispred Suda i Tužilaštva zbog optužnice za zločin nad Srbima u Jošanici. Vijorile su se tada ratne zastave sa ljiljanima, klicalo tzv. ARBiH, slavili navodni heroji koji su ubijali djecu. To može, a Srbi ne mogu javno da iskažu protest i neslaganje sa optužnicom protiv njihovog predsjednika.

- Oni znaju da bi se siguirno pojavilo 6.000 do 8.000 građana Republike Srpske koji bi pokazali šta misle o onome šta se rade prema Predsjedniku Srpske i instituciji. Jasno je kao dan da takva slika ne smije da ode u javnost, da imamo Sud i Tužilaštvo protiv kojeg je narod - kaže Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.
 
Srbi iz Federacije posebno iz Sarajeva razočarani su zabranom najavljenog skupa. Uskraćena im je sloboda da javno podrže institucije Republike Srpske, konkretno predsjednika bez kojih će, kažu, i ono malo Srba iz tog entiteta ubrzo iščeznuti.

- Srbi u Federaciji su fizički protjerani, etnički očišćeni, sada im se, posljednjim ostacima, zabranjuje na pravo na političko djelovanje i okupljanje i iznošenje političkog stava povodom pokretanja krivičnog postupka protiv Predsjednika i vd. direktora Službenog glasnika. U ovom slučaju moramo biti krajnje jedinstveni -ističe Drago Kovač, predsjednik Kantonalne organizacije SNSD-a Sarajevo.

Goran Broćeta, delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamenta FBiH, ističe da zabrana skupa je uperena protiv demokratije.

- Bukvalno se sada i javno ne dozvoljava srpskom narodu da održi mirni, dostjanstveni i demokratski skup kako bi iskazali neslaganje sa instruisanim projektima koji dolaze sa zapada i Sarajeva koji su upereni protiv srpskog naroda. Ako udarite na Predsjednika Republike Srpske, udarili ste na cijeli srpski narod, a mi građani federacije srpske nacionalnosti smo htjeli da damo punu podršku radu Predsjednika Dodika - kaže Broćeta.

Navodni bezbjednosni rizik samo je jeftin pokušaj sarajevske policije da opravda zabranu mirnog okupljanja. Iz Srpske podsjećaju da Bošnjaci svakog jula sa ratnim zastavama defiluju kroz Srebrenicu, a Srbi ni pod policijskom pratnjom ne mogu u Sarajevo. U pitanju je sračunat potez da im se onemogući prisustvo u većem broju ispred nekadašnjeg srpskog mučilišta kasarne "Viktor Bubanj", čudnim političkim odluka iz prošlosti, pretvorene u Sud i Tužilaštvo BiH.
 
(RTRS)