Radanović: Napad na Teslićane u Jelahu pokazao ostrašćenost Bošnjaka :: Semberija INFO ::

 

Radanović: Napad na Teslićane u Jelahu pokazao ostrašćenost Bošnjaka


Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH (FBiH) Đorđe Radanović rekao je da je napad na Teslićane u centru Jelaha pokazao ostrašćenost Bošnjaka i istakao da federalne vlasti zabranjuju skupove Srbima, a u stvari ne mogu da im obezbijede da s mirom prođu kroz FBiH.

"U FBiH na taj način pokazuju da Srbi ne mogu ni koristiti puteve, a nas optužuju da mi blokiramo puteve, iako kad Srbi organizuju bilo šta - nikome ne fali ni dlaka s glave", izjavio je Radanović Srni povodom sinoćnjeg napada u centru Jelaha na vozila sa Teslićanima koji su se vraćali iz Doboja sa protesta podrške institucijama Republike Srpske.

On je ukazao da je time pokazana ostrašćenost Bošnjaka, koji ne mogu da se okupljaju na normalan, civilizovan način i iskažu svoja politička uvjerenja.

"Nego sačekaju ljude, koji imaju svoja politička uvjerenja, i fizički se obračunavaju sa neistomišljenicima, pripadnicima druge vjere", rekao je Radanović.

On je podsjetio da su upravo Srbima federalne vlasti izdale rješenje da ne mogu održavati javne skupove u FBiH zato što, kako su naveli, postoji stvarna opasnost da bi održavanjem mirnog skupa bila ugrožena sigurnost ljudi i imovine, da postoji opasnost od nasilja i narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

"U stvari, oni ne mogu da obezbijede ni da prođu kroz FBiH", smatra Radanović.

Teslićani koji su se vraćali iz Doboja sa protesta podrške institucijama Republike Srpske napadnuti su sinoć u centru federalne opštine Jelah. Vozila i autobusi su prvo udarani šakama, nakon čega su gađani predmetima.
Nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zabranilo za juče najavljeni protest u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH ispred Suda i Tužilaštva BiH "zbog neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga", održani su mirni protesti na entitetskoj granici u Istočnom Sarajevu, Doboju, Loparama i u Hercegovini, odnosno Nevesinju.

Građani su na pola časa obustavili saobraćaj kako bi iskazali nezadovoljstvo zabranom protesta u Sarajevu i pružili podršku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora"Službenog glasnika" Milošu Lukiću, protiv kojih je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu.

(Nezavisne)