Sindikalci u Republici Srpskoj nezadovoljni visinom plata, najavljeni veliki protesti :: Semberija INFO ::

 

Sindikalci u Republici Srpskoj nezadovoljni visinom plata, najavljeni veliki protesti


Oko 30 hiljada zaposlenih u javnom sektoru, među kojima je i policija, protestovaće 29. septembra u Banjaluci zbog nezadovoljstva radom Vlade Republike Srpske. Ovo je odlučeno na Saboru predstavnika pet sindikata iz javnog sektora, a odluku je saopštio predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić. 

Sindikalni predstavnici nezadovoljni su visinom plata i traže povećanje toplog obroka i regresa. Podsjetili su na prošlogodišnje pregovore sa najvišim predstavnicima vlasti RS i ministarkom finansija nakon čega je potpisan sporazum sa Vladom koji, kažu, nije ispoštovala. Iste zahtjeve, ističu, ponoviće na protestu.

"Protest će biti održan u pokretu od Parka Mladen Stojanović, sa kratkim zadržavanjem kod Vlade RS, gdje ćemo predati naše zahtjeve. Sljedeće zadržavanje će biti kod Banskog dvora kako bi se predali zahtjevi predsjedniku RS i protest će se okončati na Trgu Krajine", ističe predsjednik sindikata uprave RS Božo Marić.

Do povećanja plate u drugom kvartalu za 55.000 zaposlenih nije došlo, kažu u Sindikatu policije. Pokušali su, navode, u protekla četiri mjeseca ponovo dovesti Vladu za pregovarački sto ali nisu uspjeli.

"Vlada RS od kraja maja naše zahtjeve potpuno ignoriše", navodi Anica Jondić, predsjednica Sindikata radnika unutarnjih poslova RS.

Nezadovoljni primanjima su i u Sindikatu doktora medicine. Žele da se izjednače sa kolegama u okruženju.

"Ja bih naveo primjer, da kolege u Federaciji imaju početnu osnovnu platu veću za 200 do 300 KM od kolega u Republici Srpskoj. Neka nam izjednače barem s njima", kaže Jovica Mišić, predsjednik Sindikata doktora medicine RS.

"Naš zahtjev je potpuno opravdan, sjedili smo s relevantnim ljudima, potpisali nešto, to nije ispoštovano, zato nema nazad, idemo naprijed i mi želimo svoja prava u skladu sa zakonom", navodi Željko Šukalo, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS.

Svih pet predstavnika sindikata: uprave, policije, strukovnog sindikata doktora medicine, medicinskih sestara i tehničara i samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti demantovali su pojedine navode, prema kojima su o ovoj temi razgovarali sa predstavnicima stranih ambasada u Bosni i Hercegovini.


BHRT