Nakon višegodišnje medijske hajke, Tužilaštvo BiH zatvorilo predmet "Ikona"; Afera iskonstruisana u Sarajevu :: Semberija INFO ::

 

Nakon višegodišnje medijske hajke, Tužilaštvo BiH zatvorilo predmet "Ikona"; Afera iskonstruisana u Sarajevu


Tužilaštvo BiH zatvorilo je istragu u predmetu "Ikona", koju je prije tri godine, tada srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu. Pojedini mediji mjesecima su tvrdili da je kulturno blago i da je ukradena u Ukrajini. Kad je stigao odgovor ukrajinskog Tužilaštva da za to nema nijednog dokaza, ni Tužilaštvu BiH nije preostalo ništa drugo nego da stavi tačku na istragu.

Javnost u Srpskoj zaključuje da je čitava afera iskonstruisana, radi rušenja autoriteta Milorada Dodika i Republike Srpske.

Decembra 2020. predstavnici političkog Sarajeva i njima naklonjeni mediji, na sva zvona su tvrdili da je poklonjena ikona ukradena iz Luganjska. Iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva navode su demantovali, ali je šteta učinjena. Posredstvom ambasadora BiH u Moskvi Željka Samardžije, Rusija je vratila ikonu. Danas, kao i tada, Samardžija kaže da su sve diplomatske procedure i pravila, u vezi s poklonjenom ikonom, ispoštovane. Afera je iskonstruisana s namjernom da se uruši autoritet i ugled Milorada Dodika, smatra Samardžija.

- Kad kažem iskonstruisana afera, prije svega mislim na političko. Naravno, s njom je bila namjera da se politička šteta, da se udari na autoritet člana Predsjedništva. Evo sada ista priča se dešava sa Predsjednikom Republike Srpske u istoj ličnosti. Dakle, zaisata to kraja nema - rekao je Samardžija.

Da li će se iko od predstavnika pravosudnog sistema BiH, pojedinih medija ili ambasade Ukrajine u BiH, izviniti za sve laži i optužbe iznesne na račun Republike Srpske i Milorada Dodika, pitaju srpski poslanici u Paralmentu BiH.

- Očigledno, kao što je to već u kontinuitetu tako bilo, da se od toga željela napraviti negativna politička priča u odnosu na Milorada Dodika, tada srpskog člana Predsjedništva kako bi on bio okarakterisan i u međunarodnoj javnosti ali i na lokalnom nivou, naravno, u negativnom smislu - dodaje poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić.

Kako ističe šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Paralmentarne skupštine BiH Sanja Vulić ovaj potez je još jedan u nizu dokaza da sudije i tužioci su u sprezi sa međunarodnom zajednicom i da oni apsolutno pokušavaju da realizuju sve njihove međunarodno-političke montirane procese kako bi sa političke scene skinuli predsjednika Republike Srpske, jer očigledno oni ne znaju drugačije da se izbore sa voljom građana Republike Srpske.

Iz ruske Ambasade u BiH kažu da je to bila antiruska propaganda i neslavni pokušaj da se raspiri rusofobska histerija. Mnogi se pitaju i da li je to bio način unošenja razdora između Srpske i Rusije.

- Sigurno da se pokušalo i željelo napraviti neka vrata razdora u diplomatskim krugovima između Republike Srpske i Rusije, koji su veoma dobri. I da se željelo da se nanese šteta prije svega Dodiku i samoj Republici Srpskoj - kaže poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković.
A kakva će biti sudbina ikone o kojoj su fabrikovane priče i koja je trebalo da posluži u političke svrhe? Oni koji su planirali da ovim Republici Srpskoj nanesu štetu, istoričari procjenjuju, grdno su se prevarili.

- Ta ikona će sada imati mnogo veću vrijednost nego što je imala ranije, jer ona sada ima simboliku koju ranije nije imala u tom vidu. Po meni, ona će biti visoko vrednovana jer ona ima sada svoju istoriju koja se malo tiče Ukrajine, a mnogo više tiče pobjede Republike Srpske u ovom slučaju - kaže istoričar Aleksandar Raković.

Tri godine se čekalo da montirani proces protiv Milorada Dodika u slučaju "Ikona" dobije epilog. Nakon ovog, ne odustaje se od novog pokušaja urušavanja Republike Srpske i njenih institucija. Podižu se optužnice, a zaboravlja da sve koje su politički montirane, mogu imati samo jedan epilog. Kao u slučaju "Ikona".
 
(RTRS)