Francuska i Njemačka proizvodiće oružje u Ukrajini :: Semberija INFO ::

 

Francuska i Njemačka proizvodiće oružje u Ukrajini



KIJEV - Francuske i njemačke kompanije odbrambene industrije otvaraju lokalne filijale u Ukrajini za remont naoružanja, što je prvi korak ka proizvodnji oružja u toj zemlji, prenosi Politiko.

Njemačka agencija za zaštitu konkurencije Bundeskartelamt odobrila je tokom ove nedjelje formiranje zajedničkog preduzeća njemačkog giganta odbrambene industrije, kompanije Rajnmetal i državne Ukrajinske odbrambene industrije (UDI).

Kako je saopšteno iz te agencije, zajedničko preduzeće imaće sjedište u Kijevu i radiće na servisiranju i održavanju vojnih vozila.

Rajnmetal je proizvođač vojnih vozila, uključujući, glavni borbeni tenk Leopard i borbeno vozilo pješadije Puma.

 Francuski ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornu otputovao je ove nedjelje u Kijev sa predstavnicima oko 20 francuskih kompanija odbrambene industrije kako bi olakšao partnerstvo sa ukrajinskim zvaničnicima, navodi Politiko.

U petak je ukrajinska prijestonica bila domaćin Foruma odbrambene industrije, sajma naoružanja na kojem je učestvovalo 165 odbrambenih kompanija iz 26 zemalja, što je bila prilika da ukrajinski zvaničnici direktno sa kompanijama potpišu odgovarajuće ugovore.

Cilj je „podsticanje zajedničke proizvodnje i saradnje radi jačanja Ukrajine i naših partnera“, saopštio je ranije ove nedjelje ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Francuska je ranije saopštila da više ne može da izdrži davanje oružja Ukrajini iz sopstvenih resursa i da će umjesto toga uključiti ukrajinske zvaničnike u odbrambenu industriju zemlje, a ta promjena je uslijedila nakon sličnih planova britanskog proizvođača oružja BAE Sistems i švedske vlade, navodi Politiko, a prenosi Tanjug.


Nezavisne novine