Bošnjaci i Srbi grade crkvu na Pešterskoj visoravni, prvu nakon 300 godina :: Semberija INFO ::

 

Bošnjaci i Srbi grade crkvu na Pešterskoj visoravni, prvu nakon 300 godina


Фото - АА
Izvor: Anadolija / Glas Srpske

SJENICA- Nisu rijetki primjeri dobrosusjedskih odnosa Bošnjaka i Srba u Sandžaku na jugozapadu Srbije. Korak dalje u primjeru saradnje i pomaganju među komšijama različitih vjeroispovijesti i nacionalnosti otišli su mještani sela Gonje na padinama Pešterske visoravni. U tom selu sa 100 stanovnika muslimani i pravoslavci grade crkvu, prvu nakon 300 godina.

Nakon mesdžida gdje molitvu obavljaju muslimanski vjernici, i pravoslavni vjernici u selu Gonje dobijaju svoju bogomolju.

Crkvu grade u blizini ostataka nekadašnjeg hrama koji datira iz 13. vijeka.

Predsjednik odbora za izgradnju crkve u selu Gonje Goran Brajović kaže da dobri odnosi Srba i Bošnjaka nisu novina, ali da su oni pozitivan primjer u turbulentnim i vremenima porasta netolerancije.

-Svi mi meštani ovog sela, a i šire na ovaj poduhvat gledamo kao na jedinstven primer, primer za pohvalu odnosa nas Srba i komšija Bošnjaka muslimana u izgradnji ovog objekta. Ovde su bile donacije komšija muslimana u građevinskom materijalu i novcu, ali i fizičkom radu pri izgradnji ovog objekta od 2020. godine pa do danas - priča Brajović.

On dodaje da se u selu Gonje tako dobri odnosi između Bošnjaka i Srba gaje vijekovima.

-Koliko pamtimo ja i generacije pre mene, odnosi u ovom selu su takvi. Bilo kakvi problemi, radosti i žalosti, mi smo jedni drugima uvek tu. Priteknemo u pomoć šta god da treba, a to se evo vidi i ovog puta kada zajedno radimo na ovom objektu. Potrebna je samo dobra volja i eto lepog i jedinstvenog primera suživota nas Srba i Bošnjaka na ovim prostorima”, kaže Goran.

Goranov komšija i prijatelj Rahim Šmrković, koji je prvi pritekao komšijama Srbima u pomoć, ističe da bi situacija bila ista i da Bošnjaci grade džamiju.

-Uvek se ovde tako zajednički radilo, da li se radilo o izgradnji kuće ili nečemu drugom, uvek se pomagalo. Neko radom neko donira pare. Svako se odazvao na način na koji je mogao. To je jedna obaveza onih koji tu žive, bogomolja je pa nije bitno čija je. I da je u pitanju džamija, isto tako bi pomogli i svi ostali - priča Šmrković.

Zbog surove zime na Sjeničko-pešterskoj visoravni svi priželjkuju brzi završetak radova na izgradnji crkve.

Uprkos zajedništvu Bošnjaka i Srba i zajedničkom radu, zbog nedostatka finansija potrebna je i podrška šire zajednice.