Obrt: U toku tajni pregovori Hamasa i Izraela? :: Semberija INFO ::

 

Obrt: U toku tajni pregovori Hamasa i Izraela?


Izvor: Glas Srpske

​TEL AVIV/GAZA - Američki novinar Simor Herš objavio da je su u toku tajni pregovori Izraela i političkih lidera radikalnog palestinskog pokreta Hamas oko oslobađanja talaca.

Navodno je lideru Hamasa i njegovim kolegama rečeno je da je njihov opstanak moguć ako oslobode izraelske taoce i pristanu da odmah počnu suđenja za ratne zločine. Izraelci žele smrtnu kaznu za vojne vođe Hamasa koji su ohrabrivali i nisu ništa učinili da spriječe ratne zločine svojih boraca.

Drugim riječima, u tim tajnim pregovorima političko krilo Hamasa bi bilo"pomilovano", rekao je američki zvaničnik Heršu.

Prema Heršovim riječima, izraelske vlasti žele smrtnu kaznu za vođe oružanog krila pokreta koji su, prema Heršovim riječima, "ohrabrili, a zatim ništa nisu učinili da zaustave ratne zločine svojih boraca".

Vođa pokreta Hamas u Gazi, Jahja Sinvar, takođe je direktno uključen u tajne pregovore za oslobađanje talaca. Prema Heršu, Sinvar je otvoren za dogovor, prenosi B92.

"Koncept Tribunala za ratne zločine koji je pokrenuo Izrael usred kampanje bombardovanja koja je sravnila veći dio Gaze sa zemljom može izgledati kao loš roman, ali me je izraelski stručnjak za region, koji zna za ozbiljnost trenutnih razgovora o taocima, iznenadio prikazujući Sinvara kao nekoga 'ko bi mogao biti otvoren za dogovor'", napisao je Herš.

Prema neimenovanom izvoru novinara, Sinvar i drugi u političkom rukovodstvu Hamasa koji se sada nalazi u Kataru možda žele da bilo koji dogovor o taocima uključuje uveravanja da ih Izrael neće krivično goniti ako se postigne dogovor.

"Posvećen cilju. Bez porodice, veoma religiozan, ali se veoma sprijateljio sa momcima iz Šin Beta (izraelska unutrašnja bezbednost) dok je bio u zatvoru i smatran je da nije iracionalan. Želiće priliku da služi cilju. Biće otvoren ", citirao je Herš reči stručnjaka.

Napominje se da će se borci Hamasa u podzemnim tunelima u Gazi uskoro suočiti sa nestašicom hrane, vode i svježeg vazduha, jer je ostalo vrlo malo goriva za pokretanje generatora kiseonika.

"Više od dve stotine milja tunela će neizbježno postati smrtonosna zamka, čineći život ispod zemlje jednako teškim kao što je iznad", napisao je Herš.

"Hamas mora početi da oslobađa taoce", citirao je on neimenovanog američkog zvaničnika, a prenijela je ruska agencija Tass.