Bitka za uranijum, novi front nakon Ukrajine i Bliskog istoka :: Semberija INFO ::

 

Bitka za uranijum, novi front nakon Ukrajine i Bliskog istoka


Фото - Принтскрин
Izvor: Politika

Za bivši Sovjetski Savez Kazahstan je bio od velikog značaja zbog svojih bogatih mineralnih resursa kao što su nalazišta uranijuma i ugljovodonika.

Kazahstan je 1991. proglasio nezavisnost od Sovjetskog Saveza, doduše nevoljno. Predsednik Nursultan Nazarbajev je bio zabrinut zbog širenja karcinoma raka među stanovništvom prourokovanog radijacijom zbog nuklearnih testiranja koja su tamo vršena.

Angažovao se u brzoj denuklearizaciji uz pomoć Sjedinjenih Država. Tokom godina, Kazahstan je sarađivao sa Rusijom u vraćanju svih 1.400 aktivnih nuklearnih bojevih glava jer je preuzeo vodeću ulogu u proglašenju centralnoazijske zone bez nuklearnog oružja. Kazahstan je 2017. glasao za Ugovor o zabrani nuklearnog oružja i ratifikovao ga 2021. godine.

Uranijum
 
Sa 12 odsto svetskih resursa Kazahstan je postao vodeći svetski proizvođač uranijuma, sa skoro 28 odsto svetske proizvodnje.

U 2019. Kazahstan je proizveo 43% svetskog uranijuma. 

Kazahstan ima ugovore o isporuci uranijuma sa SAD, Južnom Korejom, Iranom i Kanadom, kao i sa nekim privatnim multinacionalnim kompanijama. Ovo dokazuje njegovu važnost i relevantnost za svetske sile i njihove strategije za miroljubivo korišćenje nuklearne energije.

Francuzi prvi u trci
 
Među evropskim zemljama, Francuska je preuzela vodeću ulogu u unapređenju sporazuma o uranijumu sa Kazahstanom. Francuski predsednik Emanuel Makron posetio je Kazahstan 1. novembra.

On će verovatno posetiti i Uzbekistan nakon što završi razgovore sa predsednikom Kasim-Jomratom Tokajevim. Poseta naglašava sve veći značaj regiona za snabdevanje Evrope nuklearnim i fosilnim gorivima.

Novinari spekulišu o svrsi posete francuskog predsednika centralnoazijskim republikama Kazahstanu i Uzbekistanu. Analitičari posetu povezuju sa vojnim udarom u zapadnoafričkoj državi Niger. Francuska je zabrinuta da bi državni udar ugrozio isporuke uranijuma vitalnoj francuskoj nuklearnoj industriji.

Sa ukrajinskim ratom, ruski izvoz nafte u EU je opao zbog sankcija uvedenih Moskvi. Kazahstan je postao treći po veličini snabdevač naftom za EU. Francuska je tradicionalno uvozila većinu svog uranijuma iz rudnika kojima upravljaju francuske kompanije u Nigeru.

Francuska se oslanja na nuklearnu energiju da bi proizvela više od 60 odsto svojih potreba za električnom energijom. Kazahstan očekuje od Francuske da prenese tehničko znanje za razvoj domaće nuklearne energije.

Prema ovom aranžmanu, EDF u vlasništvu Francuske gradi prvu nuklearnu elektranu u Kazahstanu. Francuski univerziteti će verovatno osnovati filijale u Kazahstanu.

Zahlađenje odnosa sa Rusijom
 
U poslednje vreme, politički analitičari su primetili da se u rusko-centralnoazijskim odnosima pojavljuju tenzije. Ruski uticaj je dominirao Centralnom Azijom više od jednog veka ali se sada smanjuje.

Rusija zaobilazi sankcije jer uvozi robu sa Zapada preko centralnoazijskih republika. Dronovi, mikročipovi zapadne proizvodnje uvoze se preko kompanija u ruskom vlasništvu u Kazahstanu, a SAD naravno na to ne gledaju sa blagonaklonošću. Rusija ih koristi u ratu protiv Ukrajine. 

Novi front
 
Region Centralne Azije se postepeno pojavljuje kao oblast u kojoj će energija i strateški interesi svetskih sila verovatno kulminirati u dubokoj i produženoj eri komercijalnog rivalstva, a možda čak i konfrontacije, pa se Kazahstan sve glasnije spominje kao novi front nakon Ukrajine i Bliskog istoka.