Generalni sekretar UN-a: Gaza se pretvara u groblje za djecu :: Semberija INFO ::

 

Generalni sekretar UN-a: Gaza se pretvara u groblje za djecu


Фото - АА

Izvor: Anadolija (S.M.) / BHRT

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Gutereš izrazio je danas "duboku zabrinutost" zbog, kako je naveo, očitog kršenja međunarodnog prava u Gazi, ističući da nijedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava.

Gutereš je na konferenciji za novinare u sjedištu UN-a u Njujorku istakao da UN i njihovi partneri pokreću humanitarni apel u vrijednosti od 1,2 milijarde dolara za pomoć 2,7 miliona Palestinaca.

"Duboko sam zabrinut zbog očitog kršenja međunarodnog humanitarnog prava kojem svjedočimo. Dozvolite mi da budem jasan: nijedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava", istakao je šef UN-a.

Opisujući situaciju u opkoljenoj i bombardovanoj palestinskoj enklavi Pojasu Gaze kao nešto "više od humanitarne krize", Gutereš je cijelu situaciju nazvao krizom čovječanstva koja potresa svijet i region.

Naglasio je da zaštita civila mora biti najvažnije pitanje te dodao da se "Gaza pretvara u groblje za djecu", sa stotinama djevojčica i dječaka koji su ubijeni ili ranjeni svakog dana.

"Katastrofa koja se dešava čini potrebu za humanitarnim prekidom vatre sve hitnijom svakim satom", rekao je Gutereš.

Poručio je da se hitno mora zaustaviti ova, kako je kazao, neljudska kolektivna patnja.

"Strane u sukobu i, ustvari, međunarodna zajednica, suočavaju se s neposrednom i ključnom odgovornošću: zaustaviti neljudsku kolektivnu patnju i snažno povećati humanitarnu pomoć Gazi", naglasio je Gutereš.

Od 7. oktobra u Pojasu Gaze u prosjeku ubijeno jedno dijete svakih deset minuta

Ujedinjeni narodi (UN) objavili su da je u prosjeku jedno dijete ubijeno, a dvoje povrijeđeno svakih deset minuta u izraelskim napadima na Pojas Gaze, koji traju od 7. oktobra.

Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) uputila je saopštenje o broju stradale djece u Gazi.

"Tokom rata u prosjeku poginulo je jedno dijete, a dvoje je ranjeno svakih deset minuta. Zaštita civila u vrijeme sukoba nije samo želja niti ideal, već odgovornost i predanost našeg zajedničkog čovječanstva. Civili moraju biti zaštićeni gdje god da se nalaze", naveli su UNRWA.

Izraelska vojska pokrenula je vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Najmanje 10.022 Palestinca, među kojima 4.104 djece i 2.641 žena, ubijeno je u izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze. Prema zvaničnim podacima, broj poginulih u Izraelu je oko 1.600.

Osim velikog broja žrtava i masovnog raseljavanja, osnovne zalihe su pri kraju za 2,3 miliona stanovnika Pojasa Gaze zbog izraelske opsade.