Požari i oluje ispraznili kase :: Semberija INFO ::

 

Požari i oluje ispraznili kase


Izvor: Glas Srpske

​BANjALUKA - Osiguravajuća društva u Srpskoj za devet mjeseci ove godine na ime odštetnih zahtjeva isplatila su 85 miliona maraka, a najveći rast zabilježen je kod osiguranja imovine gdje je samo zbog požara i superćelijskih oluja otišlo 10,45 miliona KM, što je za oko 200 odsto više u odnosu na isti period lani.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje Privredne komore Republike Srpske Bojan Popović rekao je za “Glas Srpske” da je ove godine bilo i za očekivati rast isplate štete kad je riječ o imovini, između ostalog, zbog klimatskih promjena.

- Od januara do kraja septembra je na ime štete klijentima isplaćeno za 6,6 miliona maraka više u odnosu na isti period lani. Međutim, najveći dio ovogodišnje štete, koja je tokom proteklih mjeseci zbog superćelijskih oluja nastala na pokretnoj i nepokretnoj imovini te usjevima i plodovima naših osiguranika, biće isplaćen u novembru, tako da će iznos do kraja godine biti mnogo veći - kazao je Popović.

Dodao je da je kod osiguranja od autoodgovornosti zabilježen rast od 2,5 odsto, dok je po nezgodi i kasku osam odsto.

- Na ime odštetnih zahtjeva po pitanju požara isplaćeno je 5,4 miliona KM, što je za 197 odsto više u odnosu na lani, dok je zbog nevremena ove godine zbog štete nastale na objektima i na njivama otišlo 5,06 miliona KM, te je zabilježen rast za 196,3 odsto - istakao je Popović. 

Prema njegovim riječima, broj osiguranika se ove u odnosu na prošlu godinu nije znatno povećao, te se veći odštetni iznos, pored vremenskih uslova, može dovesti i u vezu sa rastom cijena materijala za gradnju, ali i rastom dnevnice majstora.

- Finansijska pismenost u Srpskoj se iz godine u godinu povećava. Međutim, broj osiguranika još ne možemo ni blizu porediti sa zemljama regiona, a o Evropskoj uniji da i ne pričamo - kazao je Popović.

Stanovnici Srpske, kad je u pitanju imovina, od požara najčešće osiguravaju objekte, što je neophodno da bi u banci mogli dobiti kredit. 

- Više se osiguravaju stanovi nego kuće. Takođe, dolaskom nekih stranih kompanija, koje su navikle da imaju pokriće, broj polisa se značajno povećava - rekao je Popović.

Ističe da osiguravajuće kuće vjerovatno do kraja ove godine neće mijenjati tarife.

- Vidjećemo šta će se dešavati poslije Nove godine, ali ukoliko se nastavi trend rasta isplate štete kao do sada i mi ćemo naše tarife morati korigovati - rekao je Popović.

Poslovanje

Osiguravajuća društva iz Srpske u prvom polugodištu ove godine ostvarila su neto dobit od 17,4 miliona maraka, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na isti period lani, kada je taj rezultat iznosio 13,24 miliona maraka. Aktiva osiguravajućih kuća za šest mjeseci ove godine dosegla je 656 miliona maraka.