Milatović o popisu: Politički dinosaurusi u Crnoj Gori iskorišćavaju pitanja identitet :: Semberija INFO ::

 

Milatović o popisu: Politički dinosaurusi u Crnoj Gori iskorišćavaju pitanja identitet


Фото - Танјуг
Izvor: Tanjug / Politika

PODGORICA – Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je, govoreći o predstojećem popisu stanovništva, da u Crnoj Gori postoje „politički dinosaurusi“ koji svakodnevno politički iskorišćavaju pitanja identiteta jer, kako je naveo, nemaju odgovor na važna pitanja kao što su klimatske promene, vladavina prava ili infrastruktura.

Milatović je za nemački list Frankfurter Algemajne Cajtung izrazio uverenje da Crna Gora, zbog geopolitičke situacije, može da uđe u EU za pet godina.

Kada je reč o popisu, on je naglasio da je to statističko pitanje i da ga treba i prepustiti statističarima, a ne politizovati ga.

Na konstataciju da je etnički identitet sporan u Crnoj Gori i da su SAD i Velika Britanija predložili da se to pitanje isključi iz popisa zbog navodne bespotrebne polarizacije, Milatović je kazao da je to legitiman predlog, ali da važeći zakon predviđa da takva pitanja treba uključiti u popis.

„Ključno je da stvorimo sistem u kome svi, bez obzira na identitet, imaju iste mogućnosti. U demokratiji, a Crna Gora je sada jedna od njih, ljudima treba omogućiti da odgovore na sva pitanja na koja žele da odgovore“, ocenio je Milatović, navodi Tanjug.

Na pitanje šta je sa onima koji to ne žele, Milatović je rekao da je „odgovoriti šta i kako želite jedna stvar, a druga stvar je ako uopšte ne želite da učestvujete”.

„Za ljude koji uopšte ne žele da učestvuju, zakon predviđa kazne. Učešće je ključno“, poručio je Milatović.

Na tvrdnju da Srbija pokušava da utiče na popis i da postoji predlog da se Crnogorcima u budućnosti omogući besplatno studiranje u Srbiji samo ako su se na popisu u Crnoj Gori izjasnili kao Srbi, Milatović tvrdi da to i nije novina i da neki već koriste evidenciju popisa iz 2011. godine da bi bili oslobođeni plaćanja školarine u Srbiji, prenosi CDM.

„Osim toga, niko ne mora da studira u Srbiji. Crnogorci mogu da studiraju bilo gde u svetu, baš kao što sam i ja“, kazao je Milatović.

On je ponovio da se on sam izjašnjava kao Crnogorac, kao što je to učinio i na popisu iz 2011. godine.

Kada je reč o evropskim integracijama, ocenio je da je optimizam da Crna Gora može da uđe u EU danas opravdaniji nego pre šest meseci.

Izrazio je nadu i da će nova vlada i većina u parlamentu vrlo brzo, do kraja godine, popuniti upražnjena mesta u pravosudnom sistemu, gde je za imenovanja potrebna dvotrećinska većina, što je, kako je podsetio, godinama bio preduslov da bi Crna Gora mogla da zatvori dalja poglavlja.

„Sva poglavlja mogla bi biti zatvorena do kraja 2026. godine, kako bi naš pristupni ugovor mogao biti ratifikovan u parlamentima država članica 2027. godine, a naše pristupanje moglo bi uslediti 2028. godine“, rekao je Milatović.