U Indoneziji se rodilo mladunče rijetkog sumatranskog nosoroga :: Semberija INFO ::

 

U Indoneziji se rodilo mladunče rijetkog sumatranskog nosoroga


Фото: X.com
Izvor: Glas Srpske

U nacionalnom parku u Indoneziji na svijet je došlo rijetko mladunče sumatranskog nosoroga, a to je drugo mladunče ugrožene vrste koje je u ovoj godini rođeno u tom parku.

Muško mladunče na svijet je došlo nakon parenja mužjaka po imenu Harapan i ženke koju su čuvari nazvali Dilajla, prenosi Hina.

Otkad se 2012. rodio Andatu, riječ je o petom mladunčetu koje je na svijet došlo u zaštićenom području za nosoroge, sumatranskom nacionalnom parku Vaj Kambas koji se prostire na 1.300 kvadratnih kilometara u pokrajini Lampung.

Andatu je bio prvi sumatranski nosorog koji je u Indoneziji na svijet došao u zatočeništvu.

"Zahvalni smo na dolasku na svijet u Vaj Kambasu i petog mladunčeta, jer to ukazuje na predanost indonezijske vlade u nastojanju da se očuvaju nosorozi, posebno rijetka vrsta sumatranskog nosoroga", rekla je ministarka ekologije i šumarstva Siti Nurbaja.

Tek rođeno mladunče još nije dobilo ime i prvorođenac je sedmogodišnje Dilajle, drugog nosoroga koji je na svijet došao u ovom parku.

Mužjak Harapan nekadašnji je stanovnik zoološkog vrta u američkom Sinsinatiju. Rođen je 2007, a stanovnik parka postao je ponovo 2015.

Harapan je posljednji sumatranski nosorog kojeg je Indonezija posudila američkom zoološkom vrtu, a potom je vraćen u domovinu.

U saopštenju ministarstva se ističe da više nema sumatranskih nosoroga koji žive bilo gdje drugdje, osim u Indoneziji.