Velike gužve i manji pazar za “crni petak”: Lažni popusti koštali trgovce! :: Semberija INFO ::

 

Velike gužve i manji pazar za “crni petak”: Lažni popusti koštali trgovce!


Iako su i ovogodišnjeg “crnog petka” u šoping centrima i drugim radnjama širom Srpske zabilježene velike gužve, većina građana je, po svemu sudeći, samo razgledala izloge, što potvrđuje i podatak da je ovogodišnji pazar bio za 7,36 miliona KM manji u odnosu na isti dan lani.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji 24. novembra ove godine iznosio je 27,03 miliona maraka. 

U 2022. godini promet preko fiskalnih kasa na “crni petak” bio je težak čak 34,40 miliona KM, dok računica pokazuje da su kupci u Srpskoj na praznik šopinga 2021. godine potrošili 30,46 miliona maraka.

Iako je ove godine očekivan veći pazar imajući u vidu da je sve skuplje u odnosu na prošlu godinu, zaštitnici prava potrošača kažu da su kupci prepoznali podvale pojedinih trgovaca koji, kako navode, prvo podignu cijene, a onda na taj dan nude velike popuste koji su, u suštini, lažni. 

Izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić kazala je za “Glas Srpske” da su podaci o prometu pokazatelj da su ljudi razočarani u trgovce i njihove popuste koje daju na “crni petak”.

- Stanovnici su konačno shvatili šta je “crni petak” kod nas i kako se on organizuje. Potrošači su se izgleda dozvali pameti i nabavku ostavili za neki drugi dan - kazala je Marićeva dodajući da zbog turbulencija u svijetu te stalnih poskupljenja mnogi kupuju samo ono što moraju.

Od čestih promjena cijena, naglasila je ona, nije bilo moguće ni ispratiti koja je cijena aktuelna toga dana i koliko je niža ili čak i viša u odnosu na prethodne dane.

- U Prijedoru ove godine na “crni petak” nije ni bilo tolike gužve u trgovinama kao prethodnih godina niti se nešto pretjerano pričalo o to­m danu - istakla je Marićeva.

Izvršna direktorica udruženja “ToPeeR” iz Doboja Snežana Šešlija kazala je da su potrošači, poučeni negativnim iskustvom, očekivali mnogo prevara od trgovaca, zbog čega su ove godine manje pazarili.

- S druge stane, i kupovna moć građana je izuzetno opala, tako da sniženja od 30 ili više odsto nisu igrala veliku ulogu, jer svako malo ta ista roba bude na istom popustu - rekla je Šešlija.

(Glas Srpske)