Ministarstvo finansija priprema manji budžet institucija BiH; Helez ne odustaje od povećanja za Oružane snage :: Semberija INFO ::

 

Ministarstvo finansija priprema manji budžet institucija BiH; Helez ne odustaje od povećanja za Oružane snage


Фото - РТРС
  Izvor: RTRS

Ministarstvo trezora i finansija u Savjetu ministara priprema budžet institucija BiH za 2024. koji će i do 10 odsto biti manji u odnosu na sadašnji. Ukoliko ne bude prihvaćen od naredne godine zajedničke institucije ponovo će biti na privremenom finansiranju. Istovremeno, ministar odbrane Zukan Helez ponovo je zatražio povećanje budžeta za OS BiH a da se pri tome uopšte nije konsultovao sa zamjenikom Aleksandrom Goganovićem koji zadužen za resurse i finansije. Raniji Helezov zahtjev za milijardu i 770 miliona KM za odbranu odbačen je kao neracionalan i neozbiljan.

Dok MMF, druge međunarodne finansijske institucije pa i sama javnost pozivaju na uštede, čak i na smanjenje plata u javnom sektoru, iz MO BiH ponovo zahtjev za povećanjem budžeta u narednoj godini. Ovaj put od 18 miliona KM jer sadašnjih 392 miliona, što je najveća stavka u bh budžetu nije dovoljno kaže Zukan Helez.

- Ispod ove cifre koju sada imamo za budžet za OS BiH sigurno neće ići, ja to neću dozvoliti, može biti samo povećan, umanjen neće biti - kaže Zukan Helez, ministar odbrane u Savjetu ministara.

Budžet MO BiH za 2024. neće biti uvećan, naprotiv mogao biti smanjen. "Stezanje kaiša" i do 10 odsto neće ugroziti funkcionisanje nijedne od 75 organizacionih jedinica koje se finansiraju iz zajedničke kase poručio je ministar finansija i trezora Srđan Amidžić.

- Naš prijedlog budžeta će podrazumjevati smanjenje u odnosu na ono što je bilo 2023. Ako smo mi mogli unutar ministarstva finansija i trezora smanjiti troškove i do 10 odsto i da se ništa ne osjeti, mislim da nije bezobrazno da od drugih budžetskih korisnika tražimo da urade korekcije i da nastavimo normalno da funkcionišu - poručio je Amidžić.

Ukoliko pak smanjeni budžet institucija BiH za 2024. ne bude prihvaćen na Savjetu ministara od strane ministara iz "Trojke" uključujući i samog Heleza, BiH se ponovo vraća na režim privremenog finansiranja.

- Još iz vremena kada sam bio ministar finansija uvijek su OS BiH tražile više sredstava nego što mogu da potroše. Ja mislim da nije vrijeme da se u ovoj krizi povećaju sredstva za Oružane snage , inače nije vrijeme za širenje budžetskoh okvira - istakao je Nikola Špirić, biviši ministar finansija i delegat u Domu naroda PS BiH.

Ne samo da ignoriše upozorenja da se troškovi moraju kresati i da je novca sve manje, Zukan Helez u planiranju potreba OS i MO za 2024. potpuno je isključio zamjenika, iz reda srpskog naroda.

- Ja nisam uključen u taj proces iako sam zamjenik ministra odbrane za upravljanje resursima i direktno zadužen za upravljanje finansijama. Ministar odbrane mene je isključio iz tog procesa i tako da će se to rješavati na nivou Savjeta ministara i ja vjerujem da ministar finansija neće odstupiti od svojih zahtjeva - istakao je Aleksandar Goganović, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara.

Posljednji zahtjev za povećanje budžeta od 18 miliona je sitnica u odnosu na raniji kada je Zukan Helez tražio više od milijardu i 700 miliona KM. Što je ocjenjeno neralnim čak i skandaloznim. Helez se pri tom pozivao na Plan modernizacije OS koji je 2017 usvojilo Predsjedništva 2017. godine u kojem je tada sjedio Mladen Ivanić.