Budžet na nivou BiH nije povećan: Manje novca za 43 institucije :: Semberija INFO ::

 

Budžet na nivou BiH nije povećan: Manje novca za 43 institucije


- Prijedlog budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu biće na nivou onog iz 2023. i iznosi 1,315 milijardi maraka, rekao je u petak ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić.

Naveo je da će prijedlog budžeta u pomenutom okviru odslikavati samo privremeno finansiranje, odnosno instrukciju o tome koja će stupiti na snagu početkom naredne godine.

- O predloženom budžetu nisu se usaglasili partneri na nivou BiH i drugi nadležni organi. Pojedini smatraju da je taj okvir trebalo da bude veći. Smatram da nije. Budžet zajedničkih institucija BiH ne treba da raste - rekao je Amidžić i istakao da ga niko ne može natjerati da povećava budžetske troškove tamo gdje za to nema nikakve potrebe.
On je konstatovao da 75 zajedničkih institucija, preko Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u konačnici finansiraju entiteti, te da u vezi s tim otpadaju i optužbe da ih iko koči, pogotovo Republika Srpska.

- Više od 963 miliona KM na tom planu ide na bruto plate i naknade - podsjetio je Amidžić i dodao da se radi o čisto potrošačkom budžetu, te da bi, da je imao zakonsku mogućnost, predložio manji budžetski okvir.

Amidžić je upozorio da se iz budžeta izdvaja znatna suma novca za brojne agencije čiji se efekat rada ne osjeća, a za šta je najviše kriv opšti politički ambijent.

- U predloženom budžetu je za 43 budžetska korisnika predloženo manje novca, počev od našeg ministarstva. I pored tog smanjenja, sve će funkcionisati u narednoj godini - rekao je Amidžić.

On je dodao su Ministarstvu odbrane smanjena sredstva sa svega 2,5 odsto.

- Smatram da je to racionalno, ali i to da sredstva koja se izdvajaju za to ministarstvo prevazilaze sve granice. Ono troši kao 67 drugih budžetskih korisnika zajedno - istakao je Amidžić i dodao da bi se višemilionska sredstva namijenjena vojsci mogla izdvajati za mnogo korisnije stvari.

Naime, Ministarstvo odbrane je tražilo da im se u 2024. godini odobri 1,7 milijardi maraka, što je više od budžeta svih institucija na nivou zemlje. Ministarstvo odbrane je tražilo čak četiri puta više novca od iznosa koji im je odobren za ovu godinu. Pored toga, i ostali budžetski korisnici tražili su veću sumu novca za 2024. godinu, a iz Ministarstva finansija i trezora BiH još ranije su im poručili da su njihovi zahtjevi nerealni i, u najmanju ruku, suludi.

Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu iznosio je 1,315 milijardi KM, što je povećanje za 241,8 miliona KM ili 23 odsto u odnosu na budžet institucija za 2022. godinu.

Izbori

Srđan Amidžić rekao je da bi u smislu eventualnih izmjena Izbornog zakona BiH i nabavke određene opreme po biračkom mjestu troškovi iznosili od 4.000 i 10.000 maraka.

- Ako se usvoje izmjene, onda to automatski povlači da se nađu sredstva jednokratno. Oni koji bi to usvojili moraju znati da se to može finansirati samo iz dodatnih sredstava entiteta - poručio je Amidžić.

(Glas Srpske)