Globalna kriza pojedinim domaćim preduzećima ne može ništa :: Semberija INFO ::

 

Globalna kriza pojedinim domaćim preduzećima ne može ništa


BANjALUKA - Negativan uticaj globalne ekonomske krize, pad narudžbi i tanji izvoz opteretili su poslovanje domaće privrede u 2023. godini, ali da dobar proizvod nađe put do kupaca i u teškim vremenima, svjedoči primjer preduzeća koja su, uprkos izazovnim poslovnim okolnostima, ostvarila zavidan uspjeh na ino-tržištima.

Da dobri poslovni rezultati počivaju na viziji, najbolje znaju u kompaniji “Vendom” iz Laktaša čija vlasnica i direktorica Sandra Đukanović navodi da su tokom 2023. godine ostvarili rekordnu proizvodnju.

- Iza nas je izuzetno uspješna poslovna godina. Od osnivanja kompanije ostvarujemo dobre rezultate jer smo svake godine imali rast proizvodnje od pet do 15 odsto, ali tokom 2023. godine uspjeli smo povećati proizvodnju za 42 odsto, zbog čega smo više nego zadovoljni, ali i preumorni. Očekivali smo da će globalna ekonomska kriza uticati i na nas, budući da je pogodila i tržište Srpske, ali to se nije desilo - rekla je Đukanovićeva.

Dodala je da više od 99 odsto svojih proizvoda plasiraju na tržište Evropske unije, te u Švajcarsku i Dansku.

- Proizvodimo različite čelične konstrukcije, ali osnovni proizvod nam je kontejner za otpad, podzemni i nadzemni, te kranovi koji služe za pražnjenje kontejnera. U Laktašima zapošljavamo oko 200 radnika, a ove godine smo osnovali i preduzeće u Rudom, gdje imamo 15 zaposlenih. Tu još ne možemo govoriti o velikom uspjehu jer smo tek startovali, ali sigurna sam da ćemo u 2024. godini imati oko 100 radnika - kazala je Đukanovićeva.

Kompanija “Vendom” u 2023. godini dobila je i nagradu za najbolji domaći proizvod od Privredne komore RS.

- Svaka nagrada je značajna jer promoviše našu proizvodnju. Nagrada se poklopila sa početkom instalacija naših podzemnih kontejnera u Banjaluci. Do sada smo radili isključivo za strana tržišta, a sada laganim korakom ulazimo i na domaće. Pored finansijskog i produktivnog uspjeha, to je bila kruna ove godine - istakla je Đukanovićeva navodeći da njihova kompanija nema problema sa nedostatkom radne snage.

Savjet za sve one koji imaju probleme u poslovanju, Đukanovićeva nema.

- Svi se borimo na isti način da opstanemo na tržištu. Mi smo možda imali sreću što smo odabrali ovu vrstu metalne proizvodnje i proizvod koji ima budućnost u svakoj mogućoj situaciji. Otpada je sve više i volim reći da, ako stane otpad, staće i planeta - dodala je Đukanovićeva.

Dobrim poslovnim rezultatima mogu se pohvaliti i u banjalučkom preduzeću “Mikroelektronika” koje posljednjih godina izvozi više od 65 odsto svojih proizvoda.

- Izvozno smo orijentisana kompanija, a primarna tržišta su nam Srbija i Crna Gora. Od ove godine imamo ugovore i za UAE i Češku, kao i pregovore za još neka tržišta. Posjedujemo sve evropske sertifikate za kvalitet i funkcionalnost uređaja, što znači da smo konkurentni globalno - istakla je marketing menadžer “Mikroelektronike” Sanja Praštalo.

Ona je navela da je energetska kriza u svijetu stavila akcenat na potrebu uštede struje, što podrazumijeva precizno mjerenje i upravljanje potrošnjom, što je za “Mikroelektroniku” posebno važno jer se njihovi proizvodi upravo u te svrhe koriste.

- Proizvodimo pametna brojila električne energije i svu uz to prateću opremu i softvere, zbog čega možemo dati veliki doprinos da se postavljeni ciljevi postignu i kod nas i u inostranstvu. Istovremeno, u evropskim državama usvojene su politike pojačane bezbjednosti u domenu IKT, a i šire, što je uticalo na obustavu nabavke opreme iz Kine iz bezbjednosnih razloga. I ta situacija je za nas povoljna, jer se naši proizvodi ne baziraju na kineskim osnovnim komponentama. Nadamo se da ćemo uspjeti iskoristiti sve to i pozicionirati se kao partner u EU državama - navela je Praštalova.

Ulaganja

Kako bi opstala na tržištu i isporučivala brzo, efikasno i kvalitetno, preduzeća moraju ulagati u novu, savremenu tehnologiju, što će i biti primarni cilj kompanije “Vendom” u 2024. godini.

- Nastavićemo sa procesom digitalizacije koji smo započeli 2019. godine, kao i sa procesima automatizacije i robotizacije proizvodnje. Plan je da u robotizaciju zavarivanja uložimo oko milion KM, a realizovaćemo i investiciju vrijednu 1,5 miliona maraka u vezi sa laserima za sječu cijevi. Ukupne investicije u oba preduzeća biće oko šest miliona maraka - navela je Sandra Đukanović.

​(Glas Srpske)