NEDELjKO ČUBRILOVIĆ: SRPSKA SE BORI ZA ZAKONITOST I USTAVNOST :: Semberija INFO ::

 

NEDELjKO ČUBRILOVIĆ: SRPSKA SE BORI ZA ZAKONITOST I USTAVNOST


BANjALUKA, 3. JANUARA – Lider DEMOS-a Nedeljko Čubrilović izjavio je da se Srpska bori za zakonitost i ustavnost, jer je Izborni zakon, nakon Ustava, najvažniji akt.


“Ako tome dodamo i priču o imovini, na koju se atakuje, sigurno je da politički akteri iz Republike Srpske sasvim normalno reaguju na ukupna dešavanja u BiH”, rekao je novinarima u Banjaluci Čubrilović nakon radno-konsultativnog sastanka predsjednika Srpske Milorada Dodika sa predsjednicima koalicionih stranaka i šefovima poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je istakao da se mora zaštititi ono što pripada Republici Srpskoj.

“Ono što radimo mora se shvatiti kao borba za zakonitost, a nikako drugačije. Ako imamo činjenicu da je Izborni zakon BiH mijenjan 28 puta ili da su visoki predstavnici sa 14 odluka ojačavali rad Centralne izborne komisije BiH koja je time stavljena iznad parlamenata, onda znamo o čemu je riječ”, naveo je Čubrilović.

On kaže da Republika Srpska želi da djeluje ustavno na svim pozicijama.

“Vjerujem da će svi politički akteri u Republici Srpskoj podržati ovo što smo danas naveli. Vjerujem u pravni tim koji je radio odredbe izbornog zakona koji ćemo uputiti u skupštinsku proceduru”, rekao je Čubrilović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon današnjeg sastanka da je Srpska odlučna da kreira novi izborni zakon Republike Srpske koji je u skladu sa ustavima Srpske i BiH, što znači ustavno pozicioniranje Republike, a ne zadire u izbor članova Predsjedništva BiH i poslanika u Predstvničkom domu parlamenta BiH.

Sastanku su prisustvovali i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministri u Vladi Srpske.