Vlada samoproglašenog Kosova prihvatila registarske oznake Srbije :: Semberija INFO ::

 

Vlada samoproglašenog Kosova prihvatila registarske oznake Srbije


FOTO: Tanjug
Nakon više od dvije godine, automobili sa registarskim oznakama Srbije, nesmetano se mogu kretati teritorijom samoproglašenog Kosova.

Naime, Vlada samoproglašenog Kosova, usvojila je na telefonskoj sjednici koja je održana u četvrtak 4. januara, Odluku kojom je odobrila uklanjanje naljepnica sa registarskih tablica vozila koja su registrovana u Srbiji.

Odluka će, saopšteno je iz Vlade samoproglašenog Kosova, stupiti na snagu danom objavljivanja u Službenom listu, a što je 24 časa od kada bude usvojena.

Srpski mediji prenose da su iz kosovske Vlade saopštili kako je odluka donesena kao "akt dobrosusjedskih odnosa", a nakon što je Vlada Srbije donijela odluku da od 1. januara 2024. godine omogući kretanje vozila sa oznakama "kosovskih tablica" na teritoriji Srbije.

Obrazlažući potez Srbije, Petar Petrović, direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, rekao da je ta odluka donesena iz praktičnih razloga kako bi se omogućila sloboda kretanja za sva vozila, a naročito radi olakšavanja života Srba na Kosovu.

"Ta odluka koja je stupila na snagu 1. januara, ne znači priznavanje nezavisnosti Kosova, niti prejudicira određivanje njegovog konačnog statusa", pojasnio je Petrović.

Podsjetimo, prekrivanje simbola Srbije, poput registarskih tablica, na teritoriji samoproglašenog Kosova uslijedilo je 30. septembra 2021., uz posredovanje Evropske unije.

Prije nego što je takva odluka zvanično donesena, Vlada samoproglašenog Kosova uspostavila je mjere reciprociteta za registarske tablice iz Srbije, zbog čega je srpsko stanovništva iz četiri opštine na sjeveru južne srpske pokrajine, nekoliko dana blokiralo ceste prema graničnim prelazima Jarinje i Bernjak.

(Nezavisne)