Patrijarh Porfirije: Ne tražimo od drugih da se odreknu sebe, samo hoćemo da zadržimo ono što je naše :: Semberija INFO ::

 

Patrijarh Porfirije: Ne tražimo od drugih da se odreknu sebe, samo hoćemo da zadržimo ono što je naše


Патријарх Порфирије - Фото: РТРС
Izvor: RTRS

Ne tražimo od drugih da se odreknu sebe i onoga što je njihovo, ali ono što je naše, u svakom smislu te riječi, imamo pravo i hoćemo da zadržimo, umnožavajući ga, rekao je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije na svečanoj akademiji u Banjaluci povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike Srpske.

Patrijarh je rekao da "danas i sutra slavimo Svetog Stefana, koji najbolje potvrđuje suštinu našeg opredjeljenja za mir".

- Mi ni do koga ne tražimo da slavi kako misli da treba da slavi, mi nikome, ako smo Hristovi, pravoslavni i svoji, nećemo i ne smijemo nametati svoj model života, ali u isto vrijeme ni po koju cijenu i ni na koji način ne možemo se odreći svoje slave, jer bi to značilo da se odričemo svoje vjere, sebe, onoga što je naše po pravdi ljudskoj i Božijoj - poručio je patrijarh.

On je pozdravio prisutne tradicionalnim pozdravom "Mir Božiji, Hristos se rodi".

- Neka je srećna i blagoslovena slava i rođendan Republike Srpske i u to ime pozdravljam vas važećim duhovnim pozdravom Mir Božiji, Hristos se rodi. Mir Božiji je ono za čim čezne svaki čovjek, a mi dobro znamo da je mir i mir Božiji ono za čim čezne naš narod. Ovaj pozdrav projavljuje naše suštinsko opredjeljenje, a to je da smo opredijeljeni za Hrista, istinu Božiju, pravdu i ljubav njegovu, da smo čitavim svojim bićem oduvijek opredijeljen za suštinski mir  - rekao je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije na svečanoj akademiji.

Patrijarh Porfirije je istakao da je mir sa svakim čovjekom, svim ljudima i narodima moguć samo kroz mir sa Bogom.

- Ako ne čeznemo i ne nastojimo da ostvarimo mir sa drugima i drugačijima, onda to otkriva da nismo u saglasju i miru s Bogom - rekao je patrijarh.

On je naglasio da moramo da budemo u miru sa sobom i između sebe.