U Gacku promovisana novoosnovana Fondacija "Dr Arčibald Rajs": SRCE SRBIMA ZAVJEŠTAO :: Semberija INFO ::

 

U Gacku promovisana novoosnovana Fondacija "Dr Arčibald Rajs": SRCE SRBIMA ZAVJEŠTAO


U Gacku je sinoć promovisana novoosnovana Fondacija "Dr Arčibald Rajs" u znak pažnje, poštovanja i vječne zahvalnosti jednom od najvećih srpskih prijatelja. To će biti vraćanje duga čovjeku koji je život posvetio srpskom rodu kom je na kraju zavještao i svoje srce, poručeno je sa Svečane akademije u gatačkom parohijskom domu.
 
Osnivač Fondacije, Gačanin Vukota Govedarica rekao je da će fokus rada biti na osjetljivim kategorijama poput obrazovanja i vaspitanja djece u razvoju, pomoći djeci sa posebnim potrebama, starim, iznemoglim licima i osobama od invaliditeta.
 
Govedarica je istakao da Fondacija baštini kulturno-istorijski konteks te da s tim u vezi treba očekivati aktivnosti u promociji njegovanja i sjećanja istorije srpskog naroda.
 
-Odlučili smo da osnujemo Fondaciju koja će biti dobrovoljna, humanitarna, a uvjeren sam i djelotvorna. Očekujemo za mjesec dana i prve rezultate. Vjerujem u članove Upravnog odbora Fondacije koji nesebično žele da daju svoj trud kako bi pomogli svima koji vode brigu o stanovništvu-rekao je Govedarica.


 
Svečanoj akademiji prisustvovao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević, rektor Bogoslovije iz Foče Ljubomir Prijović kao i brojni Gačani.
 
Predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević poklonio je novoosnovanoj Fondaciji kaligrafski rad monahinja iz Župskog manastira “Molitva Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu”.
 
Kovačević je istakao da Gacko i Nikšić veže slobodarska istorija.
 
-Uvijek se rado odazivam pozivu srpskih patriota iz Gacka, ovdje ih ima mnogo, a Vukota Govedarica jeste jedan od njih, to dokazuje i ova fondacija i samo ime koje nosi-naveo je Kovačević.
 
Predsjednik Upravnog odbora Fondacije Milan Savić izrazio je zadovoljstvo što je dio tima koji vodi duboko atruistička motivacija.
 
-Nastojaćemo da sav svoj umni i fizički potencijal uložimo u konkretne projekte na dobrobit cjelokupne društvene zajednice. Svojim angažovanjem plodotvorićemo na svim poljima djelovanja definisanim statutom Fondacije-rekao je Savić.
 
On je dodao da članovi Upravnog odbora žele da večeras izgovoreno ne budu prazne retoričke konstrukcije niti manipulativni psihološki mehanizmi.
 
Učesnici Svečane akademije bili su hor Bogoslovije Sveti Petar Dabrobosanski iz Foče, narodni guslar Vojin Tepavčević i dramski umjetnik Srđa Bjelogrlić.