Doktorica iz Banjaluke među finalistima za "Medicinskog Oskara" :: Semberija INFO ::

 

Doktorica iz Banjaluke među finalistima za "Medicinskog Oskara"


Dr Gordana Bukara Radujković, ljekar iz Banjaluke, među finalistima je 10. International Medis Awards , što je zapravo "Medicinski Oskar".

Svečana dodjela nagrada će se održati 7. marta u Ljubljani.

Međunarodna stručna komisija konkursa International Medis Awards for Medical Research je završila ocjenjivanje 242 naučnoistraživačka rada.

Sve visoke kriterjume za nominacije za nagradu ove godine je zadovoljilo 148 prijava. Međunarodna stručna komisija je izabrala 18 finalista,  među njima je i dr Gordana Bukara Radujković, ko je je šef Odjela dječje endokrinologije na Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Konkurs već desetu godinu nagrađuje izvrsna naučnoistraživačka dostignuća ljekara i farmaceuta iz država srednje i jugoistočne Evrope. Svečana dodjela nagrada će se održati 7. marta 2024. u Ljubljani, kada će među finalistima biti proglašeni pobjednici po pojedinim područjima, piše Tuzlanski.ba.

Dr Gordana Bukara-Radujković uvrstila se među finaliste na području pedijatrije s prijavljenim člankom " Evidence of increasing incidence of type 1 diabetes and ketoacidosis among children in the Republic of Srpska in period 2017–2022 with special focus on COVID-19 global pandemic years".

Objavljen je u naučnom časopisu Frontiers in Public Health.

Za nagrade su se mogli prijaviti ljekari i farmaceuti koji su svoje naučnoistraživačke radove objavili u uglednim naučnim publikacijama s faktorom uticaja višim od 1.500.

Na konkurs su ove godine stigle 242 prijave iz Austrije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Konkurs je 2014. godine osnovala slovenačka farmaceutska kompanija Medis, koja je i danas glavni sponzor konkursa.

(Glas Srpske)