Makron neće prisustvovati sastanku G7 na temu Ukrajine :: Semberija INFO ::

 

Makron neće prisustvovati sastanku G7 na temu Ukrajine


- Francuski predsjednik Emanuel Makron neće prisustvovati današnjem virtuelnom sastanku G7 kojim predsjedava Italija, a koji se održava povodom dvije godine od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, javila je italijanska novinska agencija Ansa, pozivajući se na izvore iz francuskog predsjedništva.

Francuski predsjednik odlučio je da preskoči sastanak kako bi prisustvovao Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Parizu, koji se održava u pozadini protesta poljoprivrednika u zemlji, navodi se u izvještaju.

Francusku će na sastanku G7 predstavljati ministar spoljnih poslova te zemlje Stefan Sežurn, dodala je Ansa.
Poljoprivrednici u Francuskoj protestuju od januara, blokirajući autoputeve i bacajući stajnjak i otpad ispred vladinih institucija širom zemlje.

Oni zahtijevaju priznavanje značaja njihove profesije i osuđuju poljoprivrednu politiku vlade, za koju kažu da ih čini nekonkurentnim.

Poljoprivrednici se protive uvozu jeftinih poljoprivrednih proizvoda, ograničenju korišćenja vode za navodnjavanje, povećanju cijena dizel goriva, kao i restriktivnim mjerama zaštite životne sredine i rastućem finansijskom opterećenju. 

(Glas Srpske)