Rusija zabranjuje izvoz benzina na šest mjeseci od 1. marta :: Semberija INFO ::

 

Rusija zabranjuje izvoz benzina na šest mjeseci od 1. marta


Foto: Pixnio
Rusija je naredila šestomjesečnu zabranu izvoza benzina od 1. marta kako bi održala stabilne cijene usred rastuće potražnje potrošača i poljoprivrednika i da bi omogućila održavanje rafinerija u drugom najvećem svjetskom izvozniku nafte. Zabranu, koju je prvi izvjestio ruski "RBC", potvrdila je portparolka zamjenika premijera Aleksandra Novaka.

"RBC" je, pozivajući se na neidentifikovani izvor, rekao da je premijer Mihail Mišustin odobrio zabranu nakon što je Novak to predložio u pismu od 21. februara. Drugi izvor je rekao "Reutersu" da je odluka donijeta, ali dekret još nije izdat.

"Da bi se nadoknadila prekomjerna potražnja za naftnim derivatima, potrebno je preduzeti mjere za stabilizaciju cijena na domaćem tržištu" rekao je Novak u svom prijedlogu za "RBC".

Rusija već dobrovoljno smanjuje izvoz nafte i goriva za 500.000 barela dnevno u prvom kvartalu kao dio napora OPEK+ da podrži cijene.

Zemlja je u 2023. proizvela 43.9 miliona tona benzina i izvezla oko 5.76 miliona tona, ili oko 13 odsto svoje proizvodnje. Najveći uvoznici ruskog benzina su uglavnom afričke zemlje, uključujući Nigeriju, Libiju, Tunis i Ujedinjene Arapske Emirate.

Rusija je prošlog mjeseca smanjila izvoz benzina u zemlje koje nisu članice Zajednice Nezavisnih Država kako bi nadoknadila neplanirane popravke u rafinerijama usred požara i napada dronovima na njenu energetsku infrastrukturu.

Prekidi uključuju zaustavljanje jedinice u NORSI, četvrtoj po veličini rafineriji u zemlji, koja se nalazi u blizini grada Nižnjeg Novgoroda, nekih 430 km istočno od Moskve, nakon, kako se vjeruje, tehničkog incidenta.

Prošle godine, Rusija je zabranila izvoz benzina između septembra i novembra kako bi se uhvatila u koštac sa visokim domaćim cijenama i nestašicama. Ovog puta zabrana se neće odnositi na zemlje članice Evroazijske ekonomske unije, Mongoliju, Uzbekistan i dva otcijepljena regiona Gruzije koje podržava Rusija - Južna Osetija i Abhazija, prenosi "Telegraf".

(Telegraf)