Berbokova ima poruku Banjaluci :: Semberija INFO ::

 

Berbokova ima poruku Banjaluci


Фото - Аваз

Izvor: Glas Srpske

​Apelujem na Banjaluku da na evropski put krenemo zajednički i odlučno s jasnim opredjenjem ka evropskim vrijednostima, rekla je Analena Berbok, ministar spoljnih poslova Njemačke na konferenciji za medije s Elmedinom Konakovićem, ministrom spoljnih poslova BiH.

Ona je rekla da će Njemačka jasno reći ne "fantazijama o otcjepljenju", koje se, kako je naglasila, suprotstavljaju evropskim integracijama, dodavši da BiH može u EU samo kao ujedinjena zemlja.

"O tome sam pričala sa srpskom članicom Predsjedništva, rekla sam da nam retorika donosi veliku brigu", rekla je ona i dodala da se na primjeru Rusije može vidjeti kako se vodi rat dezinformacijama i kako riječi mogu poslužiti za stvaranje podjela, prenose Nezavisne.

Naglasila je da je za BiH važno da bude uspostavljena vladavina prava, ne samo zbog pravne države nego i zbog sigurnosti investicija.

Pozvala je na usvajanje preporuka OEBS-a i ODIHR-a oko integriteta izbornog procesa.

"Bilo bi za žaljenje ako bi visoki predstavnik na osnovu bonskih ovlaštenja morao nametnuti izmjene Izbornog zakona, iako se ovdje o tome intenzivno razgovara i kako mi se čini dobro se priprema", rekla je ona.

Na pitanje njemačke novinarke kako komentariše posjetu Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, Putinu, ona je rekla da u Evropi ne smije biti "sivih zona", i da svih šest zemalja regiona moraju ići u EU.

Konaković je rekao da taj put u Rusiju pokazuje kompleksnost unutrašnjih odnosa u BiH, i dodao da jasno stoji na strani Ukrajine.

"Milorad Dodik i SNSD su između ta dva susreta s Lukašenkom i Putinom glasali za zakon o sprečavanju pranja novca, i to je takođe slika kompleksnosti BiH", rekao je on.

On je naglasio da su BiH vrata EU širokom otvorena, te je izrazio nadu da će BiH usvojiti preostale zakone.

Izrazio je uvjerenje da će biti postignut dogovor oko zakona o sukobu interesa, te sve što je do sada urađeno pokazuje opredjeljenost vlasti i spremnost da se evropski put nastavi brže nego ikad do sada.

"Opredijeljeni smo za borbu protiv korupcije i na tome insisitra Njemačka", rekao je on i dodao da je činjenica da su u zatvoru predsjednik Suda BiH i bivši predsjednik Obavještajno bezbjednosne agencije BiH.