PROSVJETARI NAJAVLjUJU TALAS ŠTRAJKOVA :: Semberija INFO ::

 

PROSVJETARI NAJAVLjUJU TALAS ŠTRAJKOVA


- Ukoliko Vlada USK u toku naredne sedmice ne nastavi pregovore sa sindikatima koji okupljaju radnike u obrazovanju Unsko-sanskog kantona, prosvjetari će započeti pripreme za generalni štrajk.

Ovo su potvrdili predstavnici pomenutih sindikata, te su istakli kako Vlada ignoriše njihove zahtjeve i odbija socijalni dijalog.

"Dogovorili smo da već od početka iduće sedmice krenemo sa svakodnevnim štrajkovima upozorenja kada za to ispunimo zakonske procedure. Ako ni tada ne dođe do rješavanja naših zahtjeva, organizovaćemo masovne proteste, a potom i generalni štrajk", rekao je Samir Fajić, predsjednik Sindikata radnika u srednjem obrazovanju USK.

Sindikati prosvjetara su nezadovoljni najavljenim povećanjem osnovice za plate na 320 maraka, jer je to manje od onoga što su tražili i što im je Vlada obećala, te navode kako nisu ispunjena ni ranija obećanja da će se primanja prosvjetara izjednačiti s drugim budžetskim korisnicima.

"Po ličnim primanjima prosvjetni radnici u Unsko-sanskom kantonu su na posljednjem mjestu u Federaciji BiH, a nekada smo bili na trećem. U međuvremenu, u svim kantonima prosvjetnim radnicima povećavane su plate, a naša je ostala na istom nivou.

Najavljeno povećanje ne zadovoljava naša očekivanja, jer troškovi života gotovo svakodnevno rastu, a ovo je tek simbolično povećanje", kazala je Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata radnika u osnovnom obrazovanju USK.

Ona je dodala kako su u odnosu na ostale budžetske korisnike oni neravnopravni u načinu kako se obračunava lični dohodak, jer se drugima dodaje posebni obračunski bod koji značajno povećava platu, dok je njima to uskraćeno.

Također, prosvjetari su istakli i nepostojanje pravilnika o napredovanju u školama, kao i probleme s nabavkom goriva, zbog čega se nastava u devet ovdašnjih škola sada odvija onlajn putem.

Ministar finansija Unsko-sanskog kantona Vedran Prša je nedavno, prilikom usvajanja budžeta USK za ovu godinu, najavio da će povećanje osnovice za plate na 320 maraka obrazovanju, policiji i administraciji biti realizirano tek od aprila, čime su svi sindikati budžetskih korisnika nezadovoljni. Razlog tome je, kako je istakao Prša, što budžet USK ne bi mogao izdržati isplatu uvećanih plata od početka godine, iako je to ranije sindikatima obećano.