Revizori prečešljali takozvani sektor integriteta u institucijama na nivou BiH :: Semberija INFO ::

 

Revizori prečešljali takozvani sektor integriteta u institucijama na nivou BiH


SARAJEVO - Znatan broj rukovodilaca u institucijama na nivou BiH ne mari za takozvane planove integriteta, čijim bi blagovremenim i potpunim sprovođenjem u praksi uveliko mogla biti zatvorena vrata korupciji, a imajući u vidu da je podbacio i Savjet ministara, teško je očekivati da drugi pokažu jaču borbu na tom polju.

Pokazali su to rezultati analiza Kancelarije za reviziju institucija BiH koji su objedinjeni u dokumentu “Aktivnosti institucija BiH na pripremi i nadzoru implementacije planova integriteta”.

Oni se odnose na najobuhvatnija preventivna antikorupcijska dokumenta za smanjenje rizika od korupcije, odnosno sadrže procjenu svih rizika za koruptivno djelovanje te adresiraju primijenjene mehanizme borbe protiv te pošasti. Istraživanja Antikorupcione mreže pokazuju da BiH svake sekunde zbog korupcije gubi 47 KM, a prema indeksu percepcije za 2021. godinu, stepen korupcije u BiH se pogoršava. Ocjena je, kako je istaknuto u dokumentu, ista kao i prošle godine i najgora je u posljednjoj deceniji jer BiH, za razliku od susjednih zemalja, nije napravila nikakav napredak.

Na to ukazuju i nalazi revizije. Institucije BiH, prema njihovom stavu, nisu bile efikasne u pripremi i nadzoru implementacije planova integriteta, što ruši povjerenje građana, potencijalnih investitora i privrednika u njihov rad.

Savjet ministara je, prema dostupnim evidencijama, kasnio sa strateškim smjernicama za borbu protiv korupcije, zbog čega su kasnile i aktivnosti za donošenje planova integriteta u institucijama BiH.

- Savjet još nije usvojio strategiju od 2020. do 2024. godine iako se BiH potpisivanjem međunarodnih sporazuma obavezala na ovu aktivnost, dok ni Agencija za borbu protiv korupcije (APIK) BiH još nema jasno definisane smjernice za davanje mišljenja na planove integriteta - piše u reviziji učinka.

Institucije iz uzorka

* Agencija za borbu protiv korupcije

* Visoki sudski i tužilački savjet

* Granična policija

* Regulatorna agencija za komunikacije

* Uprava za indirektno oporezivanje

* Tužilaštvo BiH

* Ministarstvo inostranih poslova

Prema podacima APIK-a, samo 35 od 75 institucija je planove integriteta donijelo u predviđenom roku iako su po smjernicama iz 2013. godine bile obavezne da to urade najkasnije do kraja 2014, a to još jedino nije uradilo Ministarstvo inostranih poslova (MIP).

- Ministarstvo do sredine 2022. nije imalo usvojen plan integriteta iako je bilo obavezno da to uradi još 2014. godine - navedeno je u izvještaju, gdje je ukazano da je Uprava za indirektno oporezivanje jedina institucija iz uzorka koja je u roku donijela plan integriteta.

Ostale četiri, čiji su planovi integriteta istekli, među kojima su Uprava, Granična policija i Tužilaštvo, donijele su novi plan integriteta sa kašnjenjem od četiri godine. Visoki sudski i tužilački savjet je takođe kasnio sa donošenjem prvog plana integriteta, ali je jedina institucija iz uzorka koja u kontinuitetu od 2015. ima važeći plan. Revizori su upozorili i na to da APIK ne vodi sveobuhvatne evidencije o aktivnostima koje institucije preduzimaju na tom polju.

- U evidencijama se nazivi pojedinih institucija ponavljaju u periodu od jedne ili dvije godine, bez navođenja razloga ponovnog unosa dostave plana integriteta. Piše i da je MIP dostavio plan integriteta, a analizom je utvrđeno da to nije učinjeno. S obzirom na to da ne vode pune evidencije o planovima integriteta, ne raspolažu ni podacima kojim institucijama su istekli planovi integriteta i kada, kod koliko njih su pri isteku, odnosno koliko ih je ažuriralo planove integriteta - jedan je od zaključaka.


Glas Srpske