Beskonačnost tehničkog mandata :: Semberija INFO ::

 

Beskonačnost tehničkog mandata


SARAJEVO - Nakon imenovanja ministara i njihovih zamjenika na nivou BiH, na dnevni red partnera u vlasti trebalo bi da stigne informacija o isteklim mandatima rukovodilaca u zajedničkim institucijama među kojima ima i onih kojima je “radna obaveza” istekla još 2020. godine.

Agencija za državnu službu BiH nadležna je za raspisivanje i sprovođenje konkursa za mjesta sekretara s posebnim zadatkom, odnosno službenika, a ne raspolažu informacijama o rukovodiocima koji se imenuju na osnovu drugih zakona.

Posljednji presjek, prema podacima Agencije za državnu službu, pokazuje da su pojedinim direktorima i njihovim zamjenicima, na gotovo 20 adresa na nivou BiH, mandati već istekli. Za neke pozicije su, kako je potvrđeno u toj instituciji za “Glas”, raspisani konkursi po ranijim zaključcima Savjeta ministara, ali procedura nije dovedena do kraja. Prema evidencijama, u postupku je konkurs za izbor direktora Direkcije za evropske integracije jer je aktuelnom mandat istekao polovinom novembra 2020. godine, a “traga” se i za sekretarom s posebnim zadatkom u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice - sekretar s posebnim zadatkom jer je aktuelnom na toj poziciji mandat istekao u januaru 2021. Direktorima Instituta za intelektualno vlasništvo i Direkcije za ekonomsko planiranje mandati su istekli u avgustu te godine, a zamjeniku direktora Agencije za unapređenje stranih investicija mandat mjesec kasnije.

S druge strane, postoji nekoliko institucija gdje su istekli mandati, ali za te pozicije još nisu raspisani konkursi. Na tim adresama, direktorima su mandati istekli u periodu od januara 2021. do avgusta 2022.

- Iako su mandati istekli, oglasi nisu raspisani za poziciju direktora Instituta za mjeriteljstvo, zamjenika direktora u Regulatornoj agenciji za nuklearnu bezbjednost, direktora Agencije za državnu službu i Instituta za standardizaciju, te zamjenika direktora Instituta za intelektualno vlasništvo, direktora Agencije za osiguranje - potvrdili su u Agenciji za državnu službu.

Osim toga, ima institucija gdje je gotovo cijelo rukovodstvo u “tehničkom mandatu”, što je slučaj u Regulatornoj agenciji za nuklearnu bezbjednost i Upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja.

Isteklim mandatima bavili su se i revizori, upozorivši u najnovijem izvještaju da je nastavljena praksa obavljanja dužnosti i nakon isteka mandata, u trajanju od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, jer nisu u svim slučajevima pravovremeno pokretale i okončavale procedure izbora.

- Osim slučajeva isteklih mandata rukovodilaca institucija BiH u ranijim godinama, ističemo da su mandati za više od 20 imenovanih osoba istekli u 2021. godini, a da u većini slučajeva nisu imenovani novi rukovodioci - navedeno je u revizorskom izvještaju.

I oni su evidentirali slučajeve gdje nisu pokrenute konkursne procedure za rukovodeće kadrove iako su nadležni pravovremeno informisani da su direktorima istekli mandati. Takva je situacija, prema navodima revizije, za pozicije direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Agencije za državnu službu BiH. Konstatovan je slučaj da Savjet ministara BiH nije bio informisan o isteku mandata funkcionera tako da procedura nije mogla biti ni pokrenuta - direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH.

Agenti

Revizori su upozorili i na to da funkciju agenta Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu obavljaju duže vrijeme vršioci dužnosti, s tim da su izostale konkretne aktivnosti nadležnih zarad imenovanja novih agenata.

- Identifikovali smo i slučajeve isteklih mandata upravnih i nadzornih odbora, komisija i drugih tijela. U Nadzornom odboru Instituta za nestala lica BiH mandat je istekao 2010, a članovima Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije BiH 2017. godine - navedeno u posljednjem izvještaju.


Glas Srpske