Tužilaštvo BiH: Formiran predmet protiv Darija Kordića :: Semberija INFO ::

 

Tužilaštvo BiH: Formiran predmet protiv Darija Kordića


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je zaprimilo krivičnu prijavu Mirnesa Ajanovića protiv Darija Kordića, koji je pušten prijevremeno sa odsluženja kazne za zločine počinjene u Ahmićima i srednjoj Bosni, a nedavno je kazao da “bi sve ponovio”, te su njegovu izjavu osudila udruženja žrtava tražeći da se vrati na odsluženje kazne.

Nakon prijave advokata Mirnesa Ajanovića Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u proceduru uputilo prijavu protiv Darija Kordića, a koja je data postupajućem tužitelju.

“Tužilaštvo BiH je u subotu putem elektronske pošte, na e-mail adresu, zaprimilo podnesak-prijavu od Ajanović Mirnesa. Nakon zaprimanja, prijava je upućena u dalju proceduru, te putem CMS-a data u rad postupajućem tužitelju”, navode iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, međunarodni sud za ratne zločine u Haagu osudio je Kordića, ratnog zapovjednika HVO-a i potpredsjednika tadašnje Herceg-Bosne, na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjih nad bošnjačkim stanovništvom u Lašvanskoj dolini tokom rata u središnjoj Bosni 1993. i 1994. godine. Među zločinima zbog kojih je Kordić osuđen je i pokolj u Ahmićima, gdje su pripadnici HVO-a 16. aprila 1993. ubili 116 bošnjačkih civila, među njima i 32 žene i 11 djece.

Kordić je 2014. oslobođen, nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida BiH su, u pismu upućenom Gracieli Gati Santani, predsjednici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMRKS), naveli da je ovom izjavom prekršena i diskreditirana odluka o njegovom puštanju na slobodu, te da je Kordić “pokazao da je obmanuo MKSJ i austrijske vlasti gdje je izdržavao kaznu zatvora od 25 godina”, prenosi BIRN BiH.


​BHRT