Ilindanski sabor Tuzlaka u Požarnici :: Semberija INFO ::

 

Ilindanski sabor Tuzlaka u Požarnici


Zavičajno udruženja Tuzlaka u Bijeljini i Crkvena opština Požarnica, sa svojim sveštenikom Nikolom Čeketićem, i ove godine su organizovali tradicionalni „Ilindanski sabor Tuzlaka u Požarnici“, koji je održan kod hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Požarnici. Saboru je prisustvovao i Episkop zvorničko-tuzlanskog gospodin Fotije, gradonačelnik grada Bijeljina, predsjednik Skupštine grada Bijeljina i mnoge druge zvanice.

Slaviša Vujanović, potpredsjednik Zavičajnog uduruženja Tuzlaka u Bijeljini podsjetio je da su prije devet godina ponovo počeli da održavaju „Ilindanski sabor Tuzlaka u Požarnici“.



-Sa Zavičajnim udruženjem Tuzlaka u Bijeljini i Crkvenom opštinom Požarnica potrudili smo da u skladu sa našim običajima i tradicijom organizujemo i ovogodišnji „Ilindanski sabor Tuzlaka u Požarnici“ povodom naše crkvene molitve. Izuzetno mi je drago što se dosta pravoslavnog naroda odazvalo našem pozivu da prisustvuje tom svečanom činu. Trudimo se da uz zalaganje sveštenika koji su bili i koji su sada tamo, kao i svih članova Zavičajnog uduruženja Tuzlaka u Bijeljini da se Sabor oživi u punom kapacitetu i u tome smo uspjeli. I ubuduće moramo ići u tom pravcu i truditi se i raditi, jer, nažalost, Pravoslavna srpska sela oko Tuzle na neki način i ne postoje, ali moramo njegovati naše spomenike, groblja, kao i crkve koje su tamo ostale. Ne treba zaboraviti odakle ste i od koga počite. Silom prilika, kao sedmogodišnjak morao sam napustiti svoj rodni kraj, ali trudim se da ne zaboravim svoj rodni kraj, ni od koga potičem i kada god imam vremena odlazim da obiđem svoju djedovinu, crkvu a takođe ću se truditi da i moju djecu naučim tome. Izuzetno volim i Bijeljinu gdje sada živim, ali neću dozvoliti da zaboravim odakle sam došao i odakle potičem“, istakao je Vujanović i dodao da ga izuzetno raduje što je ovogodišnjem „Ilindanski sabor Tuzlaka u Požarnici“ prisustvovao veliki broj mladih.



Vujanović, koji je bio kum ovogodišnje slave Sveti prorok Ilija u Požarnici, kazao je da ga za hram Vaznesenja Gospodnjeg vezuju samo lijepe uspomene.

-Izuzetna mi je bila čast i zadovoljstvo bilo da upravo ja kumujem ove godine. Crkva u Požarnici je izizetno značajna za mene, jer sam ja tu kršten, kao i moji roditelji iz tog razloga, kao i pravoslavnih običaja i tradicije. Takođe, kao Udruženje trudićemo se da pomognemo našem narodu koji tamo živi, jer u mnogo teškim uslovima žive oni koji su se vratili na svoja ognjišta, kao i sveštenicima da naša crkva opstane i da nastavimo da čuvamo našu tradiciju i običaje“, zaključio je Vujanović.