Helez saslušan u Tužilaštvu BiH :: Semberija INFO ::

 

Helez saslušan u Tužilaštvu BiH


Izvor: Nezavisne / Glas Srpske

​SARAJEVO – Zukan Helez, ministar odbrane BiH, danas je u svojstvu svjedoka dao izjavu na poziv Tužilaštva BiH, a povodom njegove nedavne izjave kako na prostoru istočne Republike Srpske postoje vojni kampovi za obuku.

Helez se u Tužilaštvu zadržao više od jednog sata, ali nije poznato kakva saznanja i informacije je ministar iznio pred tužioca, uskrativši tako mnogobrojne novinare za izjavu.

Podsjetimo, u Tužilaštvu BiH formiran je predmet u Odjeljenju za terorizam u okviru kojeg je kao svjedok pozvan Zukan Helez, a nakon što je u javnost iznio informacije kako na području Rogatice i području planine Maglić postoje vojni kampovi za obuku, te da za to posjeduje i fotografije, prenose Nezavisne.

Helez je ranije danas u izjavi za medije rekao da ima mnogo informacija o ovom pitanju, ali da nije želio da o njima javno govori, dok ne dođe u Tužilaštvo BiH.

"Danas dajem izjavu u Tužilaštvu BiH kao svjedok. Imam puno informacija koje nisam htio iznositi u javnost jer su vrlo osjetljive. Danas ću sve da kažem u Tužilaštvu i tu sam završio sa ovom pričom", kazao je tada Helez.

O Helezovim izjavama danas bi trebalo da raspravlja i Predsjedništvo BiH, na sjednici koja će početi u 14 časova.

Naime, Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH, rekla je da će biti zatražena informacija o navodima ministra odbrane BiH Zukana Heleza, a da će u narednom periodu inicirati da se nađe i informacija o radikalnim islamskim pojavama u BiH.

Cvijanovićeva je navela da je za sjednicu Predsjedništva BiH predložila informaciju o Helezovim navodima o "postojanju određenih paravojnih formacija i kampova na teritoriji Republike Srpske" jer je ta tačka zaista vrijedna pažnje i zato što hoće da istjera to na čistac, da se utvrdi odakle su te informacije.

Pravnik Vitomir Popović rekao je da je opravdano to što je Tužilaštvo BiH formiralo predmet nakon tvrdnji ministra Zukana Heleza, te da ove tvrdnje, koje prizivaju određenu stranu intervenciju, idu nažalost ka ostvarivanju nedosanjanih ciljeva političkog Sarajeva.

"Ono što je Tužilaštvo BiH pokrenulo ima osnova. Ako ljudi na ministarskim funkcijama daju neprovjerene, namjerne i netačne izjave, onda je logično da su počinili krivično djelo s ciljem izazivanja nekakve opšte opasnosti ili radikalizacije ukupnog stanja i odnosa u BiH", rekao je Popović.