Šest članica EU i NATO-a traže otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom :: Semberija INFO ::

 

Šest članica EU i NATO-a traže otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom


Izvor: Fena (S.M.) / BHRT

Šest zemalja članica NATO-a i Evropske unije (EU) pozvale su danas na inicijativu Hrvatske da se pristupni pregovori s Bosnom i Hercegovinom za članstvo u EU otvore do kraja ove godine.

Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Češke, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije sastali su se na marginama ministarskog sastanka u NATO-u u hrvatskom stalnom predstavništvu, kako bi iskazali čvrstu podršku Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

Navedenih šest zemalja i Austrija, koja nije članica NATO-a, uputile su prije nešto više od mjesec dana zajedničko pismo visokom predstavniku EU za vanjsku i sigurnosnu politku Jozefu Borelju u kojem su takođe tražili otvaranje pristupnih pregovora s BiH.

"Naglašavamo političku nužnost da se do kraja ove godine osigura otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom", kaže se u zajedničkoj izjavi nakon sastanka šestorice ministara.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da je sastanak održan kako bi se dodatno skrenula pozornost i naglasila stratešku važnost otvaranja pristupnih pregovora s BiH, zbog stabilnosti i sigurnosti evropskog kontinenta.

"U trenutačnom geopolitičkom kontekstu bilo kakva odgoda početka pristupnih pregovora mogla bi dodatno povećati nestabilnost u regiji i rezultirati gubljenjem pozitivnog zamaha", dodaje se u izjavi.

Takođe se ističe da proširenje "nije odabir među kandidatskim zemljama, nego zajednički strateški interes koji će donijeti prijeko potrebnu stabilnost i sigurnost evropskom kontinentu".

Grlić Radman je rekao da bi svaka druga odluka šefova država ili vlada članica EU na samitu 14. i 15. decembra bila loša za stabilnost i sigurnost i da od nje niko ne bi profitirao.

"Dapače, profitirali bi protueuropski i protuzapadno nastrojeni političari, a nadam se da je takvih malo", rekao je Grlić Radman.

Dodao je i da pozdravlja napore Vijeća ministara BiH, predsjedateljice Borjane Krišto i ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, koji rade na ubrzanju reformi i usvanjanju što više zakona koji su takođe uslov za otvaranje pregovora.

Evropska komisija je 8. novembra objavila izvještaj o napretku zemalja kandidata. Bosna i Hercegovina dobila je uslovnu preporuku, to jest Komisija je preporučila otvaranje pristupnih pregovora kada postigne dovoljan stepen usklađenosti s traženim kriterijima.

Za konačnu odluku potrebna je jednoglasna podrška svih šefova država ili vlada država članica.