BiH ukrotila inflaciju, ali izvoz opada :: Semberija INFO ::

 

BiH ukrotila inflaciju, ali izvoz opada


FOTO: Pixabay
U BiH je u posljednjem kvartalu prošle godine došlo do značajnog pada inflacije, navedeno je u najnovijem ekonomskom izvještaju Evropske komisije za zemlje u procesu pristupanja.

Kako je naglašeno u izvještaju, u prvih 11 mjeseci lani prosječna stopa inflacije iznosila je 6,4 odsto, za razliku od 13,9 odsto u prethodnoj godini.

Na smanjenje inflacije, kako je istaknuto, najviše su uticale visoke cijene za energente tokom 2022. godine i njihovo smanjenje tokom prošle godine.

Dobra vijest je i da je, prema iznesenim podacima Evropske komisije, došlo do blagog smanjenja nezaposlenosti, a u prvih 11 mjeseci je, kako ističu, prosječan rast zaposlenosti iznosio 1,1 odsto. Glavni razlog za povećanje zaposlenosti je, kako su istakli, bolja situacija u hotelijerstvu i gastronomiji, u sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija, te u oblasti obrazovanja.

Sudeći prema ovim podacima, nezaposlenost omladine pala je na 32 odsto u trećem kvartalu u odnosu na isti period prethodne godine, što je stoodstotni pad u odnosu na period prije korone, kada je nezaposlenost mladih bila iznad 60 odsto.

U posljednjem kvartalu je došlo do usporavanja rasta plata na 11 odsto u odnosu na 14,8 odsto u trećem kvartalu.

U izvještaju se podsjeća i na glavni izvještaj Evropske komisije, koji je objavljen sredinom novembra, u kojem je konstatovano da je BiH i dalje u ranoj fazi uspostavljanja funkcionalne tržišne ekonomije, te da u ovoj oblasti protekle godine nije bilo napretka. Podsjećaju i da u BiH i dalje postoje politička neslaganja koja uzrokuju probleme i u ekonomskoj oblasti.

"Novoimenovano Upravno vijeće Centralne banke BiH izabralo je 3. januara Jasminu Selimović za guvernera CB BiH na šestogodišnji mandat. Ovim je okončan period duži od dvije godine tokom kojeg je prethodni guverner zbog političkih sporova morao da radi samo u tehničkom mandatu", konstatovano je u izvještaju.

I bruto domaći proizvod je porastao za 1,9 odsto u četvrtom u odnosu na prethodni kvartal, koji je porastao za 1,2 odsto. Ipak, kako je naglašeno, izvoz dobara i usluga pao je za 13,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je izvoz bio manji za 9,5 odsto.

"Kada je riječ o proizvodnji, rast je i dalje bio uglavnom zasnovan na trgovini, transportu, smještaju i prehrambenim uslugama, povećavši se za 7,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je dodata vrijednost u proizvodnji opala za četiri odsto u odnosu na isti uporedni period", naglašeno je.

Svijetla tačka bh. ekonomije je, sudeći prema ovim podacima, I dalje u turizmu. Naime, u prvih 11 mjeseci protekle godine broj noćenja porastao je za 19,1 odsto, dok je broj dolazaka bio veći za 14,7 odsto.

"U odnosu na 2019, posljednju godinu prije kovida, dolasci u prvih 11 mjeseci 2023. bili su oko pet odsto veći, dok je broj noćenja povećan za oko osam odsto. Nakon oštrog pada broja stranih turista tokom pandemije, njihov udio u ukupnim dolascima i noćenjima sada se u velikoj mjeri vratio na nivo prije pandemije. U prvih 11 mjeseci 2023. godine najveća grupa stranih turista bila je iz Hrvatske, a slijede Srbija i Turska", istaknuto je.

(Nezavisne)