BiH nema novca za modernu administraciju :: Semberija INFO ::

 

BiH nema novca za modernu administraciju


 - Iako je reforma javne uprave BiH jedan od 14 ključnih prioriteta zemlje na putu ka Evropskoj uniji, nadležni nisu ništa uradili o pitanju otvaranja vrata modernoj administraciji koja je usklađena sa evropskim principima, odnosno ka stvaranju benefita koje bi osjetili građani, koji su i dalje u drugom planu, odnosno iza službenika.

Navedeno je to u izvještaju o reformi javne uprave za 2023. godinu, a koja je ocijenjena bez ikakvih rezultata na tom polju i to iz razloga što su ključni zadaci reforme ostali neimplementirani.

Između ostalog, u izvještaju je navedeno da nisu uspostavljene strukture za sprovođenje dogovorenih mjera i aktivnosti, uključujući i tijela za političku koordinaciju, što je jedan od ključnih zahtjeva Evropske komisije u području reforme javne uprave.

- Odgađanje reforme utiče na pad vrijednosti indikatora na regionalnim i međunarodnim skalama, na kojima se bilježi pad povjerenja građana u različitim segmentima rada vlada i uprava. Ako se tome doda da je tokom 2023. nastavljena blokada Fonda za reformu javne uprave, jasno je da bez političke podrške, odnosno funkcionalnih kapaciteta za sprovođenje reforme i novca, nije bilo moguće ni očekivati veće rezultate - navedeno je u izvještaju.

Naglašavaju da, iako postoje primjeri uspješnosti u različitim oblastima, oni nisu uspjeli značajnije uticati na rezultat sprovođenja Akcionog plana za reformu javne uprave.

- Ključni problem je odsustvo donatora i međuvladinih tijela, ali i blokada Fonda za sprovođenje reformi koji zajedničkim znanjem i naporima treba da rade na promjenama unutar zemlje - stoji u izvještaju.

Okretanje novim tehnologijama, podsticanje inovativnosti i spremnost da se uprava prilagođava rastućim društvenim promjenama i zahtjevima korisnika, te usvajanje kulture koja će na prvo mjesto staviti građanina, a ne službenika, ostaju i u budućnosti prioriteti koji traže čvrstu političku volju i spremnost svih učesnika u procesu na promjenu.

I koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan upozorio je juče institucije u BiH da sporo realizuju mjere iz Akcionog plana za reformu javne uprave te da će, ukoliko ova praksa bude nastavljena, građani BiH još dugo čekati da dobiju kvalitetne i brze usluge javne uprave.

- Potrebno je održati sjednicu Koordinacionog odbora za reformu javne uprave koji bi kao političko tijelo, sastavljeno od premijera i odgovarajućih ministara, podržao dalji nastavak reforme javne uprave. Važna je i deblokada Fonda za reformu javne uprave, u kojem se nalazi neiskorišćeni novac za realizaciju reformskih aktivnosti, kao i privlačenje novih donatora u svrhu obezbjeđenja dodatnih sredstava za nastavak reforme - zaključio je Ćuzulan.

Registar zaposlenih

Savjet ministara BiH usvojio je početkom januara izmjene Zakona o državnoj službi u institucijama BiH koji je takođe jedan od zakona na putu ka EU, ali i obaveza iz reforme javne uprave. Tim zakonom stvaraju se uslovi za uspostavljanje registra zaposlenih u institucijama BiH, na koji se čeka decenijama. Međutim, za predložene izmjene i dopune tog zakonskog rješenja nije bilo entitetske većine na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH koja je održana ove sedmice.

(Glas Srpske)