Borenović sa evropskim liderima: BiH i dalje daleko od EU


Predsjednik PDP – a Branislav Borenović učestvovao je danas videokonferencijskom Samitu Evropska narodna partija –  lideri Zapadnog Balkana čiji su domaćini bili predsjednik Evropske narodne partije (EPP) Donald Tusk i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Teme samita su bile trenutna politička situacija, odnosi Evropske unije i Zapadnog Balkana, kao i zajednička borba protiv pandemije Kovid-19.

Predsjednik Borenović je istakao da je PDP istinski posvećena evrointegracijama, što prvenstveno znači razvijeno društvo, vrijednosti zasnovane na vladavini prava, jakim i odgovornim institucijama, više socijalne jednakosti i poštivanja prava.

On se tokom obraćanja zahvalio Evropskoj narodnoj partiji na uticaju da EU uputi pomoć tokom borbe sa virusom korona, ali i ranijih godina.

„Dozvolite mi da se zahvalim što ste učinili sve u vašoj moći da EU donese značajne odluke o velikoj finansijskoj i medicinskoj pomoći BiH i zemljama regije. Još jednom ste pokazali svoju solidarnost i empatiju“, rekao je Borenović obraćajući se prisutnima.

Borenović je istakao da EU treba da odvoji pitanje formalnog članstva u EU od pitanja ekonomske podrške regiji.

„Danas je vrijeme za nove velike političke i ekonomske ideje koje EU mora da ponudi, jer je to jedini način da iz krize koja je dugo trese izađe osnažena. Naš ključni strateški cilj je da budemo dio istog ekonomskog, tržišnog, bezbjednosnog, zdravstvenog i političkog okvira sa ostalim članicama EU što je prije moguće“, rekao je Borenović.

Naglasio je da BiH i dalje daleko od EU kako u ekonomskom, tako i u vrijednosnom smislu, još uvijek se konstantno suočavajući sa visokim stepenom korupcije, neefikasnim pravosuđem, parlamentarnim blokadama, socijalnim nejednakostima, zarobljenim javnim medijima političkom korupcijom za šta odgovornost nose tzv. vladajuće političke elite koje suštinski ne žele ispunjavanje uslova i pridruživanje EU, pa svojim ponašanjem, a sve češće i izjavama podižu nivo evroskepticizma.

„Zbog toga je ekstremno važno da Evropa jasno prepozna ove procese i pruži nikad snažniju podršku evropskim politikama u regionu“, izričit je Borenović.

Samitu EPP – lideri Zapadnog Balkana prisustvovali su i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, potpredsjednici EPP-a, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Grčke i Bugarske Kirijakos Micotakis i Bojko Borisov, opozicioni lider i bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni i mnogi drugi.

PDP RS