Produžen pritvor ocu dječaka koji je počinio masakr u školi :: Semberija INFO ::

 

Produžen pritvor ocu dječaka koji je počinio masakr u školi


Apelacioni sud u Beogradu produžio je za još tri mjeseca pritvor Vladimiru K. ocu dječaka Koste K. koji je 3. maja u Osnovoj školi Vladislav Ribnikar ubio devetoro djece i čuvara te škole.

Pritvor okrivljenom po ovom rješenju može trajati do 30. oktobra, objavljeno je na sajtu tog suda.

Prilikom razmatranja predloga Višeg javnog tužioca u Beogradu da se  Vladimiru K. produži pritvor Apelacioni sud je, imao u vidu činjenicu da iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi postojanje osnovane sumnje da je okrivljeni izvršio krivično djelo teška djela protiv opšte sigurnosti. 

Apelacioni sud je naveo da postoje osobite okolnosti krivičnog djela koja se odnose na postojanje osnovane sumnje da je okrivljeni u dužem vremenskom periodu obučavao svog maloljetnog sina od 13 godina da rukuje vatrenim oružjem, municijom i da vježba gađanje meta iz vatrenog oružja, da mu je radi obuke u rukovanju oružjem u više navrata i davao vatreno oružje i municiju i da istovremeno u stanu, u kom živi sa maloljetnim sinom, nije savesno čuvao vatreno oružje i municiju na način da ne dođe u posjed njegovog maloljetnog sina i ne ugrozi bezbjednost ljudi i objekata.

Dodaju i da je tim opasnim radnjama izazvao opasnost za život i tijelo ljudi, usljed čega je njegov maloljetni sin u njihovom stanu lako došao u posjed vatrenog oružja i ponio je ga sobom u školu u kojoj je pucanjem iz tog vatrenog oružja, upravo zahvaljujući prethodnoj obuci u rukovanju i gađanju iz vatrenog oružja, lišio života osmoro djece i čuvara i teško tjelesno povrijedio šestoro djece i nastavnicu.

Kao razlog da postoje osobite okolnosti da će ukoliko se nađe na slobodi ponoviti krivično djelo u kratkom vremenskom periodu, između ostalog navode i to što je u njegovom stanu pronađeno više komada oružja i velika količina municije.

Takođe, stoje i zakonski razlozi za pritvor, jer su način izvršenja i težina posljedica krivičnog djela doveli do uznemirenja javnosti koja može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka budući da je opšte poznata činjenica da postoji ogromno interesovanje javnosti za ishod ovog postupka.

Apelacioni sud je, takođe, imao u vidu i da istraga još uvijek nije okončana, budući da je neophodno dalje u toku postupka pribaviti nalaz i mišljenje vještaka, te preduzeti eventualno druge radnje za kojima se ukaže potreba tokom istrage radi rasvetljavanja svih okolnosti navedenog krivičnog djela.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da je Vladimir K. na saslušanju negirao izvršenje krivičnog djela i detaljno je iznio odbranu.

Kosta K. nije krivično odgovoran prema važećim propisima,  jer nema navršenih 14 godina života.  

(Tanjug)