JESENjA SJETVA NA NIVOU VIŠEGODIŠNjEG PROSJEKA :: Semberija INFO ::

 

JESENjA SJETVA NA NIVOU VIŠEGODIŠNjEG PROSJEKA


Foto: Ilustracija
Pripreme za ovogodišnju jesenju sjetvu u Republici Srpskoj su u toku, a sjetvene površine neće odstupati od višegodišnjeg prosjeka, izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede Goran Bursać.
 
On je rekao da će, prema sadašnjim informacijama, pšenica biti posijana na više hektara nego što je to bio slučaj prethodnih godina.
 
"Mislim da ćemo biti u prosjecima koje smo imali, a to je da će se pšenica posijati na nekih 40.000 do 45.000 hektara i možemo očekivati uobičajenu godinu u proizvodnji pšenice, što je bitno", istakao je Bursać za Srnu.
 
On je naveo da je pšenica strateška kultura i da ne bi trebalo biti bojazni u proizvodnji za iduću godinu, te da će i ječam i raž biti posijani u planiranim sjetvenim površinama.
 
Bursać je dodao da će resorno ministarstvo kroz podsticajne mjere nastaviti da podržava poljoprivrednike i poljoprivrednu proizvodnju.
 
"Budžet koji se najavljuje za poljoprivredu je mnogo veći. Očekujemo da ćemo tako povećati premije i podsticaje za sve vidove proizvodnje u Republici Srpskoj", poručio je Bursać.
 
On smatra da će na taj način jesenja sjetva biti rentabilnija, a građani podstaknuti da se uključe i posiju rekordne površine ove godine.
 
Bursać je rekao da je u jesenjoj sjetvi dominantna kultura pšenica, dok se siju i raž, zob, ječam i uljana repica.

(Nezavisne)