Usaglašen budžet Srpske za narednu godinu :: Semberija INFO ::

 

Usaglašen budžet Srpske za narednu godinu


Na sastanku sa koalicionim partnerima u Srpskoj koji je održan danas, lider SNSD-a Milorad Dodik, istakao je da su usaglasili budžet za narednu godinu, te da će on, kako je kazao, biti jednoglasno usvojen.
 
Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, rekao je da je ovaj budžet u formi izrade, te da će u petak imati sjednicu Vlade, na kojoj će Vlada usvojiti budžet i ekonomsku politiku i uputiti je Narodnoj skupštini na razmatranje.
 
"Okvir budžeta za 2024. godine je 5.735.000.000 KM i veći je za 212 miliona u odnosu na rebalans koji smo radili za 2023. god. Od toga budžeta, imamo za penzije 1.785.000.000 KM, ili povećanje za 11 odsto. Povećanje penzija od 1. januara biće za devet odsto, a ova razlika koja se pojavljuje je jer imamo povećanje broja penzionera", kazao je Višković.
 
Kako je pojasnio, od toga je za lična primanja zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta planirano 1.163.000.000 KM i veća su za pet odsto.
 
"Nije planirano povećanje plata u smislu svih budžetskih korisnika. Materijalni troškovi su 200.000.000 KM, boračka davanja 467,5 miliona i veća su za 38 odsto ili za 128 miliona KM. Grant Fondu je 246 miliona KM. Bolnice, ne uključujući UKC RS, sufinansiramo sa 11 miliona KM, UKC RS sa 60 miliona, zdravstvene ustanove, obaveze prema penzijsko invalidskom osiguranju 5,7 miliona, a investiticje u zdravstvu 68,1 milion", dodao je Višković.
 
Navodi da, kad se sve sabere,  budžet u zdravstveni sektor ulaže 390,8 miliona KM, u Fond dječje zaštite 40 miliona KM, za porodice četiri plus 60 miliona KM, jedinice lokalne samouprave za socijalnu zaštitu i lične invalidnine 54,3 miliona, jedinice lokalne samouprave za nerazvijene i izrazito nerazvijene 3,3 miliona KM, privreda, uvođenje novih tehnologija 14,6 miliona KM, za povećanje plata radnicima u realnom sektoru 15,6 miliona KM.
 
Osim toga, za Željeznice RS je namijeno 20 miliona maraka, za Aerodrom RS dva miliona KM, "Pošte RS" milion KM, "Vode Srpske" 11,3 miliona KM.
 
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je budžet za 2024. godinu stabilizujući, te istakao da će iduća godina biti izazovna i da teškoće dolaze spolja.

Dodik je nakon sastanka zvaničnika Republike Srpske za predstavnicima vladajuće koalicije u Srpskoj istakao da su svi podržali predloženi budžet.
 
"Sve je usaglašeno, što govori o tome da će budžet biti usvojen i da nema prepreka tome", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.
 
On je rekao da su predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković i ministar finansija Zora Vidović obavili sve neophodne konsultacije o budžetu.
 
Dodik je rekao da će Srpska u ovoj godini izvršiti sve svoje obaveze.
 
Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović očekuje da će poslanci u NSRS podržati budžet za narednu godinu.
 
- Za realizaciju ovog budžeta biće neophodna disciplina provođenja u svim resorima i u svim projektima koji se budu radili i dogovorili smo danas da posebno pratimo sve radove koji su finansirani ili vezani za ovaj budžet - naveo je Čubrilović.
 
Predsjednik SP Petar Đokić naveo je da podržava budžet i da će se boriti za povećanje prihoda i izvora finansiranja kako bi okvir budžeta bio ostvaren.
 
- Uvjeren sam da se to može postići i da ćemo posebno u dijelu povećanja obima ekonomskih, prije svega, investicionih aktivnosti osigurati potreban iznos sredstava. I ovaj budžet govori da će Republika Srpska sigurno ići putem razvoja i u 2024. godini - naglasio je Đokić.
 
Diko Cvijetinović iz Narodne partije Srpske rekao je da ova stranka takođe podržava budžet jer smatra da je njime  obuhvaćeno sve što je potrebno.
 
Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da je obezbijeđena fiskalna stabilnost u Srpskoj i pored svih blokada na međunarodnom planu kojem je izložena.

On je najavio usvajanje budžeta u prvoj polovini decembra, rekavši da će sjednica NSRS biti održana između 12. i 15. decembra.

(Glas Srpske)