Zvaničnici Srpske čestitali Dan Republike :: Semberija INFO ::

 

Zvaničnici Srpske čestitali Dan Republike


– Zvaničnici Srpske su čestitali 9. januar, Dan Republike Srpske, koja je 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Predsjednik Republike Srpske  Milorad Dodik  čestitao je Dan Republike, objavivši povodom toga plakat „Simbol slobode“ na društvenoj mreži „Iks“.

„Simbol slobode“ je slogan ovogodišnjeg obilježavanja Dana Republike.

Dodik je ranije istakao da srpski narod u Republici Srpskoj obilježava 9. januar sa velikom ljubavlju i naglasio da je cilj srpskog naroda sloboda na ovim prostorima i Republika Srpska.

On je naveo da sloboda za Srbe nikada nije bila filozofska riječ, već egzistencijalna, i da je dovela do mnogih akcija, pa i do Republike Srpske.

„Ne želimo ni sa kim se da sukobimo, da budemo prijetnja, da nekoga napadnemo“, poručio je Dodik.
Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović  čestitala je svim građanima Srpske 9. januar - Dan Republike Srpske.

„Svim našim građanima čestitam 9. januar - Dan Republike Srpske“, navela je Cvijanovićeva na „Instagramu“
Ona je ranije poručila da je 9. januar za Republiku Srpsku dan pobjede, simbol i praznik slobode, te da se Srpska ne može i nikada neće odreći svog Dana Republike.

„Zato ga ponosno proslavljamo i ove, kao i prethodnih godina, a tako će biti i ubuduće! Ne iz inata prema bilo kome, već iz ljubavi prema Republici Srpskoj“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zahvalnost svima koji su u proteklom periodu dali doprinos u razvoju Republike Srpske, bilo da je riječ o onima koji su učestvovali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ili onima koji su prošli kroz različite političke procese i donosili teške odluke.

„Istrajali smo sve ovo vrijeme, istrajaćemo i u budućnosti“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da će Srpska i u budućnosti biti stabilna i istrajna.

„Kroz Dan Republike želimo da poželimo svim našim građanima mirnu i stabilnu Republiku Srpsku, uz naše obećanje da ćemo raditi da tako bude i u budućnosti“, poručila je Cvijanovićeva.

Bivši predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić  poručio je da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine narodnom voljom koja će je i očuvati bez obzira na napore određenih domaćih i stranih faktora da to promijene.

Čavić je istakao da nema ugroženosti Republike Srpske sve dok narodna volja iskazuje snažno opredjeljenje da Srpska postoji.

„Republika Srpska je činjenica, međunarodno priznata. To je entitet u BiH sa svim državnim obilježjima, dražava u državi i to je toliko jasno, ali samo nepismeni i oni koji žele da manipulišu ne shvataju istinu“, rekao je Čavić Srni.

On je napomenuo da se 9. januar kao Dan Republike slavio godinama poslije rata bez ikakvih osporavanja, da bi onda sporenje tog datuma došlo od predstavnika SDA pri Ustavnom sudu BiH koji je donio nerazumnu i neprihvatljivu odluku za građane i institucije Republike Srpske.

„Dan Republike je nepromjenjiv dan, to je dan rođenja Republike i to je 9. januar 1992. godine od kada ona još iz vremena mira postoji. Taj datum je kasnije potvrđen Dejtonskim sporazumom u kojem je Republika Srpska međunarodno prihvaćena zajedno sa svim istorijskim činjenicama, uključujući i datum njenog nastanka“, istakao je Čavić.

On je konstatovao da je osporavanje 9. januara čisto politikantstvo i nema veze sa realnošću, a posebno što se kao ključni razlog osporavanja navodi da se taj dan obilježava vjerski praznik Sveti Stefan.

„Deveti januar nije izabran zbog Svetog Stefana, već zbog spleta istorijskih i političkih okolnosti kada se tog dana donosila odluka o nastanku Republike Srpske. Dan Republike se slavio i biće slavljen“, poručio je Čavić.

On je podsjetio da su i za vrijeme njegovog mandata /2002-2006/ na proslavu Dana Republike dolazili međunarodni predstavnici, diplomate iz zemalja zapadne Evrope, kao i predstavnici međunarodnog faktora u BiH.

Čavić je naveo da tada nikome to nije bilo sporno i da ne bi trebalo biti ni danas jer nema razloga da se osporava, te da je cinično i bezobrazno od određenih međunarodnih zvaničnika u BiH da pozivaju predstavnike drugih zemalja da se ne odazovu pozivu na proslavu Dana Republike.

„Nerazumna osporavanja dolaze od dijela bošnjačke elite, a onda su naravno preuzeli i stranci jer im odgovara da je ovde stanje'što gore - to bolje' , jer je njima bolje kad je ovdje gore i predstavlja im argumentaciju za opstanak ovdje na visokim platama i privilegijama“, rekao je Čavić.

On je poručio da građane Srpske to ne treba pokolebati da proslavljaju Dan Republike sa poštovanjem i uvažavanjem, bez vrijeđanja bilo koga.

Čavić je naglasio da o nacionalnim pitanjima u Srpskoj ne bi trebalo da bude međustranačkih trvenja, jer postojanje Republike Srpske garantuje političku slobodu svima.

On je dodao da je važno da se Srpska razvija, da raste ekonomija i standard građana, te izrazio uvjerenje da će i oni koji je osporavaju jednog dana shvatiti da je Republika Srpska politička realnost koju ne mogu isključiti iz razgovora o budućnosti BiH.

„Građanima Srpske čestitam Dan Republike. Trajaće vječno bez obzira što još postoje mnogi koji se ne mogu pomiriti sa činjenicom da ona mora da postoji da bi postojala BiH“, zaključio je Čavić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković  čestitao je 9. januar, Dan Republike.

Vlada Srpske je na društvenoj mreži „Iks“ objavila plakat „Simbol slobode“, slogan ovogodišnjeg obilježavanja Dana Republike.

Višković je juče istakao da je za Srbe Srpska njihov branik i vječna kategorija čiji će se rođendan, 9. januar, uvijek slaviti.

On je rekao da se ne može osporavati datum nečijeg rođenja i poručio svima koji napadaju Republiku Srpsku da je to odraz njihove nemoći.

„Neshvatljivo je nekom osporavati datum rođenja. Ne može se dekretom mijenjati dan rođenja, ni pojedinca, a ni Republike Srpske, koja je stvorena 9. januara. Siguran sam da će Republika Srpska vječno biti branik srpskog naroda na ovim prostorima“, rekao je Višković.

On je napomenuo da tamo gdje srpski narod nije imao svoju državu, nije imao ni slobodu, koja je svetinja za Srbe.
„Biće učinjeno sve da ne budu uzaludne žrtve date za Republiku Srpsku, kao i one iz Drugog svjetskog rata, već će se njegovati tradicija predata narednim generacijama u amanet“, poručio je Višković.

Srpski delegat u Domu naroda parlamenta BiH  Radovan Kovačević  čestitao je 9. januar - Dan Republike Srpske, sa željom da Srpska bude sve jača.

„Neka nam je srećan Dan Republike, praznik svih građana Srpske, svih onih koji u njoj žive i poštuju njene zakone i institucije. Da nam naša Republika bude sve jača, slobodnija, prosperitetnija, bolja i modernija“, istakao je Kovačević na društvenoj mreži „Iks“.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović  čestitao je svim građanima rođendan Republike Srpske - 9. januar i istakao da je potrebno sačuvati Srpsku što jaču, te postaviti nove prioritete opstanka i razvoja Republike kao stabilne i uspješne zajednice.

„Poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH 9. januara 1992. godine proglasili su Republiku srpskog naroda u BiH, koristeći svoje demokratsko i ustavno pravo. Od tada do danas Republika Srpska uspješno odolijeva brojnim izazovima i prošla je kroz brojne krize, od one ratne, do onih mirnodopskih koje su nas kasnije pratile“, poručio je Čubrilović.

On je naveo da su svoj dom u Republici Srpskoj pronašle stotine hiljada u ratu progranih Srba sa prostora FBiH i Hrvatske i da je postojanje i opstanak Republike Srpske garancija za njihov miran san, saopšteno je iz Demosa.
„Najbolji od nas u temelje Republike Srpske ugradili su svoje živote i to niko od nas nema pravo, ni mandat da zaboravi. Njihova žrtva nije bila uzaludna, njihova žrtva stvorila je Republiku Srpsku, a na nama je da je sačuvamo i što jaču i stabilniju predamo u nasljeđe generacijama koje dolaze“, rekao je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine  Nenad Stevandić  čestitao je svim građanima 9. januar - Dan Republike Srpske uz želju da njen 32. rođendan proslave ponosno i dostojanstveno, u miru, slozi, jedinstvu, te poruku da je obaveza svih da se čuva, jača i voli Srpska kao bastion odbrane interesa, slobode, nacionalnog i duhovnog identiteta srpskog naroda.

„Nikada nećemo prestati da slavimo Dan Republike, dan našeg ponosa i nacionalnog jedinstva, uprkos svim pritiscima i prijetnjama. Srpska je za nas najveća svetinja i to pravo niko ne može, niti smije da nam ospori! Stvorili smo je krvlju, odbranili u ratu, sačuvali u miru i slavićemo je zauvijek!“, poručio je Stevandić u čestitki.
On je naglasio da je Republika Srpska najveća i najljepša pobjeda u čije temelje su ugrađeni životi hrabrih srpskih boraca kojih se treba sjećati sa najvećim pijetetom i odavati najviša priznanja, kao i ratnim vojnim invalidima i porodicama stradalih, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Stevandić je naglasio da se sada jasno vidi značaj istorijske, vizionarske i državotvorne odluke poslanika Skupštine srpskog naroda u BiH, koji su 9. januara 1992. godine proglasili Republiku srpskog naroda u BiH, koristeći svoje demokratsko i ustavno pravo.

(Glas Srpske)