SDS: Vlada da hitno pomogne privrednicima :: Semberija INFO ::

 

SDS: Vlada da hitno pomogne privrednicima


Vlada Republike Srpske treba hitno da donese uredbu kojom će propisati spisak esencijalnih roba i materijala neophodnih privredi za nesmetano snadbijevanje tržišta elementarnim namirnicama za građane, kojom će svim privrednicima garantovati nadoknadu troškova za proizvodnju nakon što kriza oko korona virusa prođe.
 
Ova uredba treba da bude dopuna uredbi o zabrani povećanja cijena jer je to jedini način da naši privrednici uspiju da preguraju ovu krizu s obzirom na oskudicu repromaterijala koja je zavladala zatvaranjem granica.
 
Vlada Republike Srpske nije vodila računa i ograničila cijene sirovina ili sama obezbijedila te sirovine po cijenama koje su važile do 05.03.2020 godine i tako su doveli u bezizlaznu situaciju proizvođače gotovih proizvoda namijenjenih za tržište.
 
Radi pojašnjenja, sirovine za proizvodnju životnih namirnica su već poskupjele i s tendencijom daljnjeg poskupljenja, nema ih dovoljno na tržištu i sve ih je teže obezbijediti.
 
Repromaterijali za proljetnu sjetvu takođe nisu pod ograničenjem i za te proizvode imamo pouzdane informacije da njihove cijene rastu, a i za njih je otežan ulazak u zemlju jer su mnoge zemlje zabranile prevoz preko svojih teritorija, a radi se o robi uglavnom uvoznog porijekla (sjemenska roba, vještačka đubriva, pesticidi, rezervni dijelovi i ostalo).
 
Izjavu premijera Viškovića da će Vlada RS ako bude imala sredstava, ako bude mogla i ako procijeni potrebnim, nadoknaditi gubitke privrednicima u netržišnim okolnostima smatramo neodgovornom i neozbiljnom, sračunatom da kratkoročno dobije naklonost isključivo socijalnih kategorija stanovništva, na štetu privrednika i mogućnosti njihovog opstanka na tržištu.
 
Jedina prava mjera prema privrednicima u ovakvim okolnostima bila bi intervencija Vlade RS kroz obezbjeđenje sirovina iz Robnih rezervi RS po cijenama koje su važile do 5. marta, ali pošto je ovo javno preduzeće zbog nedomaćinskog poslovanja uništeno, kao jedina preostala mjera smatramo da može i da treba biti novčana kompenzacija razlike porasta cijena sirovina koje privrednici koriste u tekućem proizvodnom procesu, a koja bi se privrednicima finansijski nadoknadila iz budžeta Republike Srpske.
 
SDS - Sektor za politiku i medije