Konferencija za novinare Policijske uprave: U oktobru otkrivena 232 migranta :: Semberija INFO ::

 

Konferencija za novinare Policijske uprave: U oktobru otkrivena 232 migranta


Stanje bezbjednosti na području Policijske uprave zadovoljavajuće je, ocijenjeno je na konferenciji za novinare. Na području PU, u oktobru su pronađena 232 ilegalna migranta, što je za 12 manje nego mjesec ranije, međutim, kako su ocijenili, “taj trend smanjenja nije dovoljan”. Načelnik uprave Žarko Ćosić je izjavio da je broj ilegalnih migranata smanjen u odnosu na avgust, kada ih je na području Bijeljine pronađeno više od 600, što je ocijenio kao nedovoljno u odnosu na očekivanja i pogoršanje vremenskih uslova za prelazak preko rijeka Drine i Save. Predstavljajući rezultate rada policije u oktobru, Ćosić je istakao da u ovom periodu nije bilo prijava nasilja u porodici. 
-Od početka godine imamo 27 prijava nasilja u porodici, dok su u istom periodu prošle godine evidentirana 44 ovakva djela.U oktobru je evidentirano 83 krivčih djela od čega 60 iz oblasti opšteg kriminaliteta, 12 se odnose na privredni kriminalitet, dva na zloupotrebu opojnih droga i sedam protiv bezbjednosti saobraćaja,  rekao je Ćosić i istakao da je broj prijavljenih maloljetnika u posmatranom periodu manji za 40 posto. 
Načelnik Sektora kriminalističke policije Darko Kovrlija rekao je da je i u oktobru nastavljen trend opadanja broja krivičnih djela na području uprave, a naročito broj djela imovinskog kriminaliteta, teških krađa za 23 odsto i krađa za 30 odsto. 
-U oktobru su evidentirana 83 krivična djela, što je za devet odsto manje u odnosu na isti period lani, a tužilaštvima je prijavljeno 57 lica, od kojih su tri maloljetnika. U oblasti zloupotrebe droge otkrivena su dva djela i prijavljeno jedno lice, dok je u oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno 12 djela i prijavljeno 10 lica, rekao je Kovrlija. Načelnik Sektora policije Stjepan Terzić rekao je da je u proteklom mjesecu na području uprave evidentirano 59 narušavanja javnog reda i mira i 87 prekršaja, a 13 lica koja su počinila prekršaj sankcionisana su podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, dok je 51 licu izdat prekršajni nalog. Inspektor Sektora policije Radenko Knežević je istakao da na području uprave tokom oktobra evidentorano 110 saobraćajnih nezgoda što je manje za šest odsto. 
-Sa nastradali licima evidentirano je 28 saobraćajnih nezgoda, od čega sa poginulim licima, dvije, sa težim tjelesnim povredama šest i sa lakim tjelesnim povredama 20, a sa materijalnom štetom 82 saobraćajne nezgode, rekao je Knežević. Na konferenciji je rečeno da su najveći broj nezgoda prouzrokovala lica starosne dobi od 41 do 50 godina, a zatim od 61 do 70 godina. Iz PU apeluju na vozače da poštuju zakonske obaveze u pogledu posjedovanja i korišćenja zimske opreme, te da u saobraćaju učestvuju sa tehnički ispravnim vozilima.