KORONA IZMIJENILA PROGRAM OBILjEŽAVANjA


U noći 8. na 9. maj 1945. godine njemačke nacističke snage potpisale su bezuslovnu kapitulaciju, a akt je u ime Nemačke potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime SSSR-a maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Na taj način formalno je završen Drugi svjetski rat u Evropi, ali su ostaci njemačkih trupa još nekoliko dana davale otpor, najduže u Jugoslaviji - do 15. maja.

U ratu, koji je trajao šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika.

Poginulo je između 55 i 60 miliona ljudi (uključujući više od milion Jugoslovena), a oko 35 miliona je ranjeno.
Države antihtlerovske koalicije proslavljaju 9. maj kao Dan pobjede.

Dan pobjede nad fašizmom, 9. maj ili samo Dan pobjede, praznik je koji, u stvari, obilježava pobjedu Sovjetskog saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

U pomen na ovaj događaj, prva svečana Parada pobjede u Moskvi održana je 24. juna 1945. godine.
Nakon toga, velika parada je pomjerena na 9. maj. 
 
DOvogodišnje obilježavanje pobjede u Drugom svjetskom ratu u Rusiji, kako je najavljeno iz Kremlja, u punom formatu održaće se kada bude bezbjedno sa epidemiološkog stanovišta, zbog virusa korona koji je zaprijetio cijelom svijetu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, rekao je da će predsjednik Vladimir Putin, na Dan pobjede, položiti cvijeće kod Vječne vatre i potom se sa tog mjesta obratiti građanima Rusije.

Građani Rusije će ovogodišnji Dan pobjede proslaviti uz televizore preko kojih će moći da prate vazdušni dio parade, prelet aviona i helikoptera iznad Crvenog trga, kao i obraćanje predsjednika Putina. Zbog epidemije virusa korona, neće biti javnih skupova i koncerata na trgovima i dvoranama. Ali Rusi će ipak zapjevati čuvenu pjesmu ,,Dan pobjede". Predsednik Putin je podržao inicijativu građana da otvore svoje balkone i prozore i zapjevaju zajedno pjesmu koja se tradicionalna pjeva za sve praznike. Uveče, 9. maja, u Moskvi i većim gradovima biće vatromet koji će građani moći da gledaju sa svojih balkona i prozora.

Uz sve mjere opreza zbog pandemije i na našim prostorima biće obilježen Dan pobjede nada fašizmom.