INTERVJU: Milorad Sofrenić, direktor Centra za socijalni rad Bijeljina :: Semberija INFO ::

 

INTERVJU: Milorad Sofrenić, direktor Centra za socijalni rad Bijeljina


Centar za socijalni rad Bijeljina iz godine u godinu opravdava svoje postojanje, a ovoj tezi idu u prilog i novi programi pomoći koje je Centar uveo tokom prošle godine. Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama i Dnevni centar za djecu u riziku projekti su koji nas u pozitivnom smislu izdvajaju od drugih centara u BiH’’, kaže za Semberske novine direktor bijeljinskog Centra za socijalni rad Milorad Sofrenić.

Da li je Centar za socijalni rad tokom prošle godine uspio da odgovori na sve potrebe korisnika i koje aktivnosti bi trebalo da obilježe ovu godinu?
-Prošla godina je završena prilično uspješno. Na nivou države donesena su određena zakonska rješenja, pa je i naš Centar dobio neke nove obaveze i poslove, kao što su obrada i isplata rješenja za porodilje u iznosu od 405 KM i invalidnina za određene kategorije u iznosu od 100 KM. Sve te nove zahtjeve treba primiti, obraditi, distribuirati novac, za sve to treba vremena i radne snage, ali, s druge strane, važno je da Centar može da odgovori na sve potrebe korisnika. Ovu godinu svakako će obilježiti otvaranje nove zgrade Centra za socijalni rad, što će značiti bolje uslove za radnike i štićenike.

Primjetno je povećanje broja korisnika u gotovo svim socijalnim kategorijama kojima se Centar bavi. Da li uspijevate finansijski da ispoštujete sve zahtjeve?
-Zahtjevi za naknadu za njegu i pomoć trećem licu stalno se povećavaju. Tu smo od 2.140 zahtjeva stigli do 2.300 zahtjeva. Istakao bih da ova pomoć podrazumijeva dvije kategorije – prvu koja prima 83 KM mjesečno i drugu koja prima 167 KM mjesečno, tokom perioda koji im je određen. Osim toga, povećava se i broj zahtjeva za jednokratnu pomoć, koju je tokom prošle godine tražilo 1.500 ljudi, a podijeljeno je više od 150.000 KM. Treba pomenuti i smještanje osoba u domove, gdje imamo više od 80 lica kojima smo obezbijedili uslove za boravak u ustanovama od Višegrada, Prijedora, Banjaluke, pa čak do Beograda i Kragujevca. Izdaci su veliki, ali za sada sve uspijevamo da servisiramo na vrijeme.

Koliko grad Bijeljina i Vlada Republike Srpske izdvajaju novca za funkcionisanje Centra za socijalni rad?
-Naš budžet je 6.100.000 KM, od čega je milion KM za rad Centra, a pet miliona koristi se za pružanje usluga korisnicima. Od ovog iznosa, dva miliona obezbijeđena su iz budžeta Republike Srpske. Na primjer, kada je riječ o njezi i pomoći za treće lice, tu polovinu sredstava obezbjeđuje grad, a polovinu Republika. Mi se trudimo da organizujemo i neke oblike pomoći koji nisu precizno definisani planom rada Centra, kao što je davanje pomoći za ogrev, za nabavku udžbenika, podjela pečenica, sve ono čime možemo da utičemo na to da se korisnici osjećaju kao i ostali građani. Moram da naglasim da naš posao nije samo da proslijedimo pomoć ili novac, nego mi posredujemo i kod porodičnih problema, brakorazvodnih parnica, dodjele djece, u sudskim sporovima, a taj posao rade socijalni radnici, psiholozi, pravnici i ostali stručnjaci. Mi smo svojevrsan servis za građane u potrebi i važno je da naš rad prate i gradski i republički budžet.



Za kada je planirano useljenje u novu zgradu Centra i koliko će ono uticati na poboljšanje kvaliteta rada?
-Prošle godine su završni radovi kasnili tri mjeseca, ali sada je zgrada potpuno završena. Slijedi tender za nabavku namještaja i vanjsko uređenje. Očekujem da ćemo početi rad u novom objektu do kraja aprila, čime će uslovi za radnike i korisnike biti podignuti na viši nivo. U okviru zgrade biće otvoren Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama, za šta će nam biti neophodni i stručni radnici, a na taj način ćemo omogućiti roditeljima da dovedu djecu na određeni broj časova i da sa njima rade ljudi koji su za to posebno osposobljeni. Dnevni centar za djecu u riziku odavno funkcioniše, a nadam se da će i njegov rad biti unaprijeđen prelaskom u novu zgradu.

Šta bi trebalo unaprijediti u Centru za socijalni rad i kakva je pozicija bijeljinskog Centra u odnosu na druge ovakve ustanove u BiH i okruženju?
-Naš Centar je po mnogim stvarima među vodećim u Bosni i Hercegovini, a naši zaposleni često po pozivu odlaze u druge centre kako bi im prenijeli iskustva o uspostavljanju Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama. Kada je riječ o zakonskim rješenjima i aktima, sve se rješava u nekoliko dana, a socijalna davanja isporučujemo mjesec za mjesecom. Jedina stvar koju bi trebalo unaprijediti jeste povećanje broja radnika, kako bismo na pravi način odgovorili povećanju obaveza.

SEMBERSKE NOVINE