UEFA odobrila prijateljske mečeve Srbije sa ruskim timovima :: Semberija INFO ::

 

UEFA odobrila prijateljske mečeve Srbije sa ruskim timovima


Izvor: Radio Slobodna Evropa

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) je saopštila 20. marta da je odobrila prijateljsku utakmicu između reprezentacija Rusije i Srbije, kao i meč između beogradskog kluba Crvena Zvezda i Zenita iz Sankt Peterburga.

"UEFA može da potvrdi da je odobrila ove dve prijateljske utakmice", navodi se u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

UEFA dodaje da je ovlašćenje "administrativne prirode".

"S tim u vezi, želimo da ponovimo da prijateljske utakmice nisu deo UEFA takmičenja i da kao takve ne spadaju u nadležnost i odgovornost UEFA. Dakle, potencijalno učešće ruskih timova u ovakvim prijateljskim utakmicama nije u suprotnosti sa odlukom Izvršnog komiteta da suspenduje ruske timove iz UEFA takmičenja", naveli su iz Evropske fudbalske asocijacije.

Srbija je prva evropska reprezentacija koja će igrati u Rusiji od početka invazije na Ukrajinu.

Prijateljski meč između reprezentacija Rusije i Srbije u Moskvi zakazan je za 21. mart.

Fudbalski savez Rusije je tu utakmicu najavio kao "bratski duel".

Dva dana nakon susreta reprezentacija, u Beogradu će 23. marta prijateljsku utakmicu odigrati i aktuelni klupski prvaci dve države – Crvena Zvezda i Zenit iz Sankt Peterburga.

Ruski timovi dve godine pod sankcijama
Dok druge evropske reprezentacije, poput Engleske ili Poljske, bojkotuju ruski fudbalski tim, nacionalni tim Srbije prati državnu politiku.

Zvanični Beograd se od februara 2022, kada je Rusija poslala trupe u Ukrajinu, nije uskladio sa sankcijama Evropske unije, a vlasti u Srbiji nisu prekinule kontakte sa Kremljom.

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi je pred polazak tima u Rusiju najavio "pun stadion".

"Idemo u Moskvu da ostavimo dobar utisak i da pobedimo", bila je njegova poruka na konferenciji za novinare 18. marta.

Činjenicu da reprezentacija Srbije gostuje u Rusiji dok je druge evropske reprezentacije bojkotuju zbog invazije na Ukrajinu, Stojković nije komentarisao.

Fudbalski savez Srbije i Ministarstvo sporta nisu odgovorili na pitanja Radija Slobodna Evropa (RSE).

Ruska seniorska reprezentacija i fudbalski klubovi, muški i ženski, suspendovani su iz takmičenja Svetske fudbalske asocijacije (FIFA) i Evropske fudbalske asocijacije (UEFA).

Rusija je zbog sankcija izgubila pravo i da se kandiduje kao domaćin predstojećih međunarodnih prvenstava. Slične mere za ruske klubove i reprezentaciju uvedene su i u drugim sportovima.

Pored najavljenog meča sa Srbijom, Rusija je tokom protekle dve godine odigrala prijateljske fudbalske mečeve sa još desetak reprezentacija, mahom iz Azije i Afrike – poput Kenije, Kameruna, Irana i Iraka.