Pripreme za 43. izbor najboljih sportista Evropskog grada sporta 2020: Završeno nominovanje, žiri na potezu


Најбољи у 2018.
Od decembra prošle godine traju pripreme za izbor najboljih sportista i sportskih radnika Grada Bijeljina za 2019. godinu. Do 10. januara, datuma koji je bio određen kao posljednji rok za podnošenje prijedloga, u redakciju Semberskih novina pristigao je veliki broj listi kanditata za sve kategorije i priznanja koja će biti dodijeljena za završnoj manifestaciji. To je svojevrsna potvrda da sport u Semberiji ima veliki broj učesnika i poklonika, što je i logično u gradu koji je proglašen za Evropski grad sporta 2020. godine.
 
Za sportistu godine nominovano je 12 kandidata, a na listi se nalaze: Velibor Đurić (fudbal), Tatjana Letić (rukomet), Sofija Krajšumović (fudbal), Đorđe Đerić (rukomet), Luka Jovanović (košarka), Danijela Mitrović (košarka), Gordana Ilić (džudo), Luka Vuković (karate), Radenko Tomić (boks), Alen Rahimić (boks), Dušan Veletić (boks), Saša Nedić (karate). Žiri će odabrati deset najboljih, od kojih će biti izabran najbolji sportista 2019. godine.
 
Za najboljeg sportistu osoba sa invaliditetom predložen je Predrag Šarenac i tu žiri neće imati dilemu.

Prijedlozi za najbolji muški sportski kolektiv su: Fudbalski klub „RADNIK“, Fudbalski klub „Proleter“ Dvorovi, Rukometni klub „BIJELjINA“, Bokserski klub „RADNIK“, Karate klub „UNSU“.

Najbolji ženski sportski kolektiv biraće se između ovih kandidata: Ženski rukometni klub „RADNIK“, Ženski odbojkaški klub „RADNIK“, Ženski fudbalski klub „RADNIK“.

Najbolja mlada sportiskinja biraće se između ovih kandidata: Bojana Ostojić (odbojka), Ema Kovač (atletika), Lana Benović (atletika), Milica Mia Vujić (karate).

Najbolji mladi sportista biće jedan od trojice nominovanih: Nikola Drljić (odbojka), Luka Vejnović (rukomet), Uroš Radan (karate).

Za najboljeg trenera stigle su takođe tri nominacije, a kandidati su: Aleksandar Beštić (tekvondo), Meksud Hrustić (boks), Goran Ivković (karate).

Najbolji sportski radnik biće izabran između ovih kandidata: Bogdan Rankić (rukomet), Vladan Simeunović (fudbal), Aleksandar Beštić (tekvondo), Vladimir Đokić (džudo), Biljana Petrović (fudbal).

Dva su prijedloga za najboljeg pedagoga fizičke kulture, a to su: Velemir Gojković, Radosav Milidrag.

Iako se za ovu kategoriju ne dodjeljuju priznanja, za žiri je stigao i jedan prijedlog za najboljeg sportskog novinara, a to je Dragan Tešić.

Očekuje se prvi sastanak žirija koji će na osnovu propozicija formirati listu od deset najboljih sportista i upoznati se sa nominacijama za ostale kategorije, a kada cjelokupan posao izbora najboljih bude završen odrediće se datum završne manifestacije.

Najbolji u 2018.

Da podsjetimo, prvi izbor najboljih spor­tista Semberije organizovan je 1976. godine kada je titula najboljeg pripala fudbaleru Radnika Nailu Sobi.  Za sportistu godine za 2018. godinu izabran je odbojkaš Miloš Ćulibrk. Miloš je sa ekipom Radnika u 2018. godini učestvovao u osvajanju drugog mjesta u šampionatu BiH. Odmah iza prvoplasiranog našla se Valentina Šakotić, fudbalerka Radnika iz Bijeljine koja je sa svojom ekipom osvojila drugo mjesto u šampionatu BiH, a bila je član reprezentacije BiH u kvalifikcijama za EP. Nikolina Gluhović, članica Džudo-sambo kluba „Panter“ zauzela je treću poziciju.
 
Ko će od nominovanih spor­tista biti proglašen za naj­boljeg u 2019. godini i ko će biti najbolji u ostalim kategorijama, saznaćemo tokom februara.

Semberske novine - Portal Semberija INFO