Umro Veljko Bulajić, režiser čuvene "Bitke na Neretvi" :: Semberija INFO ::

 

Umro Veljko Bulajić, režiser čuvene "Bitke na Neretvi"


- Umro je Veljko Bulajić, jedan od najznačajnijih režisera bivše Jugoslavije. Imao je 96 godina.
Vijest o njegovoj smrti potvrdili su članovi porodice za „Večernji list“.

Bulajić je najpoznatiji po partizanskim epopejama "Kozara" iz 1962, "Bitka na Neretvi" iz 1969. kao i "Veliki transport" iz 1983. godine.

Djetinjstvo je proveo u Sarajevu, kao i dio školovanja. Filmove je snimao u svim republikama bivše Jugoslavije, a posljednjih godina živio je i radio u Hrvatskoj. Srednju školu je završio u Sarajevu. Nakon rata našao je mjesto u Domu JNA u Zagrebu, gdje se družio s mlađim poratnim intelektualcima.

Tada se počeo zanimati za kinematografiju, upisao je filmsku režiju u Rimu. Diplomirao je 1959., asistirao velikim redateljima kao što su Federiko Felini i Vitorio De Sika pa se vratio u bivšu Jugoslaviju.

Rediteljsku karijeru započeo je kratkim filmovima "Kamen i more" i "Brod lutalica" (1953.), a 1959. realizovao je i prvi dugometražni igrani film "Voz bez voznog reda" koji je prikazan na filmskom festivalu u Canu.

Većinu života proveo je radeći u Hrvatskoj i poznat je prije svega po režiji filmova na temu Drugog svjetskog rata. Prema Hrvatskoj radioteleviziji, njegovi su filmovi dosegli gledanost veću od 500 miliona gledalaca širom svijeta.

Veljko Bulajić dobitnik je nagrada „Zlatni Lav” u Veneciji, „Zlatna Nimfa” u Monte Karlu, nagrade za režiju u San Sebastijanu i Nju Delhiju, „Zlatne medalje” na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, međunarodne nagrade kritike Cidalc....

Nagrađen je s nekoliko „Zlatnih Arena” na Filmskom festivalu u Puli za najbolje filmove i najbolju režiju, a američka Akademija za umjetnost i znanost nominovala je njegov film „Bitka na Neretvi” za Oskara.

(Glas Srpske)