I Solomonska Ostrva imaju bolje rangiran pasoš u odnosu na BiH :: Semberija INFO ::

 

I Solomonska Ostrva imaju bolje rangiran pasoš u odnosu na BiH


SARAJEVO - Podatak da je BiH, nakon Albanije, najgore rangirana država u regionu, te da se nalazi tek na 89. mjestu od 199 analiziranih zemalja u istraživanju “najmoćnijih pasoša”, vjerovatno najbolje ilustruje kakva je do sada bila spoljna politika BiH, ali i koliko se ova zemlja u očima drugih i dalje politički i bezbjednosno kotira (ne)stabilnom.

Istakao je ovo za “Glas Srpske” magistar međunarodnih odnosa i ekonomske diplomatije Lučiano Kaluža komentarišući nedavno objavljeni takozvani Henlijev indeks za pasoše, koji još od 2006. godine rangira putne isprave 199 zemalja, i to po broju zemalja u koje građani određenih zemalja mogu ući bez vize.

- Trenutni rejting pasoša BiH govori i o stanju u zemlji. On ukazuje da naša spoljna politika, čiji sam ja do sada bio žestoki kritičar, apsolutno ne postoji. Ovo je rezultat političke nestabilnosti, ali i negativne percepcije koju mnoge zemlje i dalje imaju kada je u pitanju BiH - kaže Kaluža.  

Smatra da je krajnje vrijeme da nadležni ozbiljno shvate ove podatke, te urade sve kako bi promijenili negativni imidž koji BiH godinama ima na globalnom nivou.

- Sve dok se to ne promijeni, bićemo tu gdje smo sada i bojim se da će potrajati - poručio je Kaluža.

Kada su u pitanju “najmoćniji” pasoši, prema izvještaju za 2023. godinu - većinu od prvih 20 imaju zemlje Azije ili Evrope, s izuzetkom Novog Zelanda i SAD. Japan je i ove godine zauzeo prvo mjesto, a slijede Singapur, Južna Koreja, Njemačka, Španija, Finska, Italija, Luksemburg, Austrija, Danska... Japanci bez viza mogu putovati u 193 zemlje, skoro sve, dok Avganistanci, s druge strane, mogu sa istom lakoćom posjetiti samo 27 zemalja. Ono što je interesantno jeste da se na 66. mjestu nalazi ukrajinski pasoš koji je u proteklom periodu doživio drastičan skok na ovoj ljestvici.

Od zemalja u regionu najbolje je rangirana Slovenija koja se nalazi na 81. mjestu, a čiji građani bez problema mogu putovati u 183 države. Iza nje je Hrvatska koja je na 40. mjestu i dijeli ga sa Bugarskom, Čileom i Monakom. Srbija je na 71. poziciji u društvu južnoameričkih država - Paname, Perua, Paragvaja i Kolumbije. Nakon toga slijede Sjeverna Makedonija (83) i Crna Gora (84), čiji građani mogu bez viza ići u 125, odnosno 124 zemlje.

Tek onda na red dolazi BiH. Prema Henlijevom indeksu, ona se nalazi tek na 89. mjestu, jer njeni građani bez čekanja pred inostranim ambasadama za dobijanje viza mogu da putuju u 118 država, baš kao i Rusi. Ako to uporedimo sa, recimo, Slovenijom, odmah je vidljiv ogroman disparitet, jer državljani BiH, za razliku od Slovenaca, ne mogu bez viza putovati u čak 65 zemalja.

Od država iz regiona jedino je Albanija iza BiH, na 92. mjestu. Ono što je još upečatljivo u ovom novom istraživanju “najvrednijih” pasoša jeste da se BiH nalazi iza Samoe, Venecuele, Nikaragve, pa čak i Solomonskih i Maršalovih Ostrva, egzotičnih i omalenih država koje je teško naći i na geografskoj karti.  

Parametri

Prema riječima Kaluže, postoje razni parametri po kojima se određuje “vrijednost” nekog pasoša. Kako je istakao, prema kvalitetu, tehničkim karakteristikama i stepenu zaštite, pasoš BiH spada među kvalitetnija lična dokumenta.

- Mislim da je bolji i od pojedinih evropskih. Ali, nažalost, kada je u pitanju politička situacija, spoljna politika i diplomatija, sve to je uticalo da građani BiH i dalje bez viza ne mogu u mnoge zemlje. Jedino što me raduje jesu pokušaji srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović da promijeni tu dosadašnju negativnu praksu - istakao je Kaluža.

Glas Srpske