Srbija započinje nastup na Svjetskom prvenstvu: “Orlovi” na Saletovu Kinu :: Semberija INFO ::

 

Srbija započinje nastup na Svjetskom prvenstvu: “Orlovi” na Saletovu Kinu


Prvi nastup na 19. Svjetskom košarkaškom prvenstvu reprezentacija Srbije imaće u subotu od 14 časova, a sudbina, odnosno žrijeb, spojio ju je sa Kinom, koju sa klupe predvodi nekadašnji selektor “orlova” Aleksandar Đorđević.

Srbija traži prvu medalju od 2017. nakon srebra sa EP u Turskoj koje je donio upravo Đorđević, a posljednje odličje na Mundobasketu osvojila je još 2014. godine, što je bilo Đorđevićevo prvo veliko takmičenje kao selektora nakon što je naslijedio Dušana Ivkovića. Poslije njegovog odlaska “orlovi” nisu bili u igri za medalju na EP, dok su propustili Olimpijske igre u Tokiju, a iskusni Svetislav Pešić trebalo bi da poljuljani brod vrati na pravi kurs. Pešić je posljednji selektor koji je donio zlato srpskoj košarci i to na SP u Indijanapolisu 2002. godine, dok je sada imao je mnogo problema zbog otkaza igrača iz raznoraznih razloga, ali je ipak složio dobru ekipu. Ipak on ne želi da priča o onima kojih nema, već o onima koji su krenuli u Manilu da pokušaju prirediti iznenađenje. Očekivanja nacije uvijek su velika, ali sada postoji određena rezerva, jer u sastavu nema Nikole Jokića i Vasilija Micića te mnogih drugih. Ujedno svi se dobro sjećaju lošeg dana protiv Italije na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu, koji ih je koštao plasmana u četvrtfinale.

- Osim gužve i velike vlažnosti vazduha, sve ostalo je super. Sjajni su uslovi, ljudi su nas dočekali sa osmehom - rekao je srpski reprezentativac Marko Gudurić.

On se potom dotakao prvog protivnika.

- Super je što smo igrali sa njima, verovatno moji saigrači i ja 90 odsto ekipe nismo poznavali. Videli smo odakle nam preti najveća opasnost, ali broj jedan je kontakt igra. Očekujemo dosta tuče, spremamo se, dobro smo radili, tako da spremni dočekujemo utakmicu. Svi smo zdravi. Šut na treningu je dobar, ali na utakmicama loš. Nadam se da će biti bolje. Možda treba i odmora, jer smo jako trenirali da noge popuste i nadam se da će sve to u kombinaciji doneti rezultat. Pešić je stara škola i to nije preterivanje. To je ono što je njemu donijelo rezultat i u šta on veruje. Naše je da slušamo i radimo. Mislim da su se stariji igrači tu i tamo prilagodili, a ovi mlađi nemaju pravo ni da se požale. Dobro je, svi smo mi profesionalci, moramo da radimo - naglasio je Gudurić.

Raspored

Subota: Južni Sudan - Portoriko (10), Zelenortska Ostrva - Gruzija (10), Jordan - Grčka (10.45), Iran - Brazil (11.45), Slovenija - Venecuela (13.30), Srbija - Kina (14), SAD - Novi Zeland (14.45), Španija - Obala Slonovače (15.30). Nedjelja: Italija - Dominikana (10), Australija - Njemačka (10.30), Crna Gora - Egipat (10.45), Liban - Kanada (11.45), Filipini - Angola (14), Japan - Finska (14), Litvanija - Meksiko (14.30), Francuska - Letonija (15.30).

(Glas Srpske)