Košarkaši Srbije poslije prve faze SP: Tri od tri, prvi cilj ispunjen :: Semberija INFO ::

 

Košarkaši Srbije poslije prve faze SP: Tri od tri, prvi cilj ispunjen


Košarkaška reprezentacija Srbije završila je danas prvu fazu takmičenja na Svjetskom prvenstvu u Manili sa tri pobjede.

Kina, Portoriko i na kraju Južni Sudan su timovi od kojih su "orlovi" bili bolji na početku Mundobasketa.
Srbija je u prosjeku svoje rivale pobjeđivala sa 30 razlike: Protiv Kine bilo je +42, protiv Portorika +17, i na kraju protiv Južnog Sudana plus +32.

Ukoliko bismo iz cijele analize izbacili drugo poluvrijeme protiv Portorikanaca, rekli bismo da su izabranici Svetislava Pešića bili besprjekorni.

Ipak, tih nešto lošijih 20 minuta dogodilo se u pravom trenutku za naš tim. Nikola Milutinov je rekao poslije susreta sa Portorikom da se nismo opekli, što je u suštini na kraju i najvažnije.

Bogdan Bogdanović u prva dva duela jeste bio dvocifren, ali je u trećem bio na svom nivou. Pogađao je šuteve, razigravao ekipu i na kraju je bio nadomak "dabl-dabl" učinka: 23 poena i devet asistencija. Nikola Milutinov je ostvario dva "dabl-dabl" učinka u prvoj fazi SP, a Nikola Jović je uz dva priznanja za igrača utakmice pokazao da je budućnost srpske košarke.

Raduje to da Srbija ima raspoložene igrače u napadu, ali i u odbrani.

Trenerski pečat je vidljiv, agresivni pristup od prvog do 40. minuta.

Slijedi druga faza, koja automatski povlači za sobom i veće izazove. Prvi protivnik će u petak biti selekcija Italije, sa kojom su igrali prethodne dvije godine, i ishodi su i više nego poznati, prenosi Tanjug.

Prvo su od Italijana poraženi na olimpijskom kvalifikacionom turniru u Beogradu, a onda prošlog ljeta u osmini finala Eurobasketa u Berlinu. Srpska javnost kaže: Vrijeme je za revanš.

"Azuri" neće biti u sastavu u kom su bili u protekle dvije godine. Nema Niko Meniona i Danila Galinarija, ali su tu igrači poput Simone Fontekija, Akile Polonara, Marka Spisua i Stefana Tonuta.

Drugi rival u narednoj fazi biće selekcija Dominikanske Republike. Dominikanci su bili besprjekorni u grupi A. Prvo su savladali Filipince na otvaranju turnira, potom su napravili iznenađenje protiv Italije, i na kraju pobjeda protiv Angole za maksimalnih 3:0 u prvoj fazi.

Zvijezda tima je košarkaš Minesote Karl Entoni Tauns, a veliku prijetnju u napadu predstavlja i bek Andres Feliz koji nastupa u španskoj ligi za ekipu Huventuda.

Mečevi druge faze SP na programu su u petak i nedjelju. Svi se nadaju da će Srbija uspješno prebroditi i naredni ispit, a onda slijedi završna faza i mečevi u "Mol of Azija areni".

(Tanjug)